Регион Србија

ОВО ЋЕ РАЗБЕСНЕТИ СВЕ СРБЕ! Стижу нова правила за летовање! Ево шта ћете морати да урадите!

Плаже пуне људи, туристички излети и претрпани базени неће се још неко време видети у Грчкој, по свему судећи.

Европа и даље покушава да осмисли безбедан свет након пандемије, а безбедан свет између осталог искључује заузета места у средини у авионима, пуне плаже и аутобусе, као и гужве на аеродромима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Грчки министар туризма изјавио је да ће се путовања обављати под „другачијим, новим правилима“.

– Ако ћемо да размишљамо о могућности путовања ове године, то ће морати да буде под посебним условима. Морамо да имамо нова правила за хотеле, плаже, базене, нове услове за шведске столове у хотелима и нова правила за туристичке обиласке – рекао је Харис Теокарис, грчки министар туризма.

И даље је нејасно шта ће тачно укључивати нова правила, али европски министри туризма имали су састанак у понедељак како би размотрили нове мере опреза. Врло је вероватно да ће се свим путницима мерити температура, као и да ће на границама бити тражени налази Ковид-19 теста. Такође, могуће је да ће се пре летова авионом радити и тестови крви.

– Инсистираћу на заједничком договору европских земаља. То нам је неопходно ако хоћемо да кренемо да отварамо границе и дозволимо путовања, било копном или морем. Те нове мере морају да имају смисао и са економске стране гледишта. Рецимо, ако авион због безбедоносних мера може да има само 10 путника, логично је да тог лета неће ни бити јер је неисплатив – каже Харис Теокарис.

Смањен број гостију

Туризам је једна од највише погођених грана пандемијом, а посебно у земљама попут Грчке, где се 20 одсто БДП-а ослања на туризам и обезбеђује једно на пет радних места.

Теокарис прогнозира да ће Грчка ове године имати мање од трећине броја гостију у односу на уобичајену сезону.

Грчка је 2019. године остварила рекорд од 33 милиона долазака туриста, а тај бум одлично се одразио на економију Грчке, али ове године не могу да рачунају ни на трећину тога.

Грчка комора хотела каже да ће 65 одсто њихових чланова бити приморано да прогласи банкрот. Кристина Тетрадис, која води летовалиште на Закинтосу и која је потпредседник ове коморе каже да истовремено и власт и народ страхују од пребрзог отварања граница, јер то значи да би могао да их задеси нови, јачи талас епидемије.

Број људи у базену, шведски сто..

– Нико од нас не жели да сноси одговорност за нови талас вируса, нити да угрожава друге – каже Кристина.

Грчка је рано кренула са рестриктивним мерама и недавно су почели да их попуштају.

– Биће компликовано, посебно за велике хотеле. Много је питања, рецимо, колико људи ће моћи да буде на базену, да ли ће постојати опција шведског стола или шта ако се неко разболи? – прокоментарисао је Мецотакис.

Грчка, подсетимо, има 2,517 потврђених случајева и 134 смртних случајева. У поређењу са истоком Турске и Италијом, бројка је веома мала. Грчки епидемиолози се надају да ће са топлим временом ситуација са вирусом бити још повољнија те су изразили наду да би Грчка могла да прими прве туристе у јулу.

Разматра се опција селективног туризма

Грчка разматра и опцију селективног туризма, те да тако туристе из Британије, Немачке и Француске који долазе авионом замене туристима из источне и централне Европе који традиционално у Грчку долазе углавном колима.

– Када потпуно опустимо све мере, требаће нам најмање месец дана да се припремимо за туристичку сезону. Тур оператери чекају и надамо се да ћемо смислити правила која ће заштитити и нас и посетиоце и истовремено омогућити да имамо сезону – закључио је министар.

Извор: Курир.рс/Блиц жена