Србија

Стижу велике промене! Ово сви грађани морају да знају! Ево шта ће бити ако покушате да сакријете да поседујете помоћну просторију?

Како Пореска управа проверава да ли су грађани адекватно пријавили имовину, не само стан, већ и гаражу и остале помоћне објекте. Измене Закона о опорезивању које сада акценат стављају на грађевине мимо оних у којим се станује, ставиле су на сто питање како то порезници при попису имовине грађанима и улазе у траг. И три су начина.

Први начин је онај који се иначе стандардно примењује за порез на имовину. Наиме, грађани су дужни да сами пријаве своју имовину, и на основу тога Пореска управа одређује висину пореза који је потребно платити. То су у обавези и грађани који купе стан, али и они који граде некретнину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Други начин је контрола појединачних случајева, насумично, што порески инспектори повремено примењују, углавном када постоји сумња. Оваква пракса постоји често у локалним самоуправама и мањим градовима, али никако није искључена и у престоници.

Трећи начин је, према речима пореских стручњака, да локалне самоуправе изврше увид и поређење путем сателитских снимака. То је опција која је могућа и која се користила у поступку легализације, али је питање да ли је и колико општине и градови користе у пракси.

Нови обрачун у 2021.

Нови порез на имовину обвезници ће, иначе, плаћати почев од пореских решења за 2021. годину, дакле од 2022.

Оно што је важно јесте да ће висина пореза за новоуведену категорију помоћних објеката бити утврђена на основу просечне цене квадратног метра гаража и гаражних места у конкретној општини, јер је овај намет у надлежности локалних самоуправа.

Затезна камата за сваки дан кашњења

Порез на имовину плаћа се квартално, и то у року од 45 дана од дана почетка тромесечја. Тако рате падају углавном 15. у месецу: фебруару, мају, августу и новембру.

За сваки дан кашњења уплате пореза на имовину обвезник плаћа затезну камату, а за избегавање плаћања тог пореза предвиђена је казна од 5.000 динара.

Иначе, радна верзија Нацрта закона о изменама и допунама Закона о порезима на имовину објављена је на сајту Министарства финансија и биће на јавној расправи до 4. новембра, а у њој се налази неколико значајних промена.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс