Србија

ДОКТОРКА КИСИЋ ОТКРИЛА СВЕ! Ево зашто корона није нестала у Србији! ОВО ЋЕМО МОРАТИ ДА УРАДИМО!

Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је вечерас да вирус корона ни у једном тренутку није нестао, већ да је све време у циркулацији, а да је повећање броја заражених настало јер су се грађани вратили свакодневним активностима.

Гостујући у емисији „Хит твит“ на ТВ Пинк, Кисић је навела да су сви стручњаци говорили о другом таласу на јесен, јер су се надали, и на нивоу Светске здравствене организације (СЗО), да ће топло време убити овај вирус.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истиче да су такве коментаре грађани схватили да вируса неће бити до јесени.

„Надали су се да ће вирус да оде на годишњи одмор и да ће се вратити у октобру. Заправо, вирус никада није нестао, увек је био у циркулацији. То што смо се ми надали и СЗО да ће временске прилике да утичу на њега и да ће га убити тополо време, то се није десило“, рекла је Кисић.

Подсећа да су мере у спречавању заражавања и ширењу вируса остале исте и да су једноставне – ношење маске и држање физичке дистанце.

„Истичемо сви да о овом вирусу не знамо ништа, да је он велика непознаница за читав свет, али је показано да превентивне мере, које су нам на почетку изгледале банално, спасавају од заражавања“, навела је Кисић.

Управо од тих мера којих ће се придржавати сваки појединац, додаје она, зависи интензитет вируса у циркулацији.

„Ако бисмо се тако понашали 14 дана, тај вирус би нестао“, наводи Кисић.

Иако, каже, те превентине мере делују једноставно, свесна је, истиче, да су оне тешко примењиве у јавном превозу, у земљи и у читавом свету где се људи свакодневно крећу.

Извор: Курир.рс/Тањуг