Регион

ПОТРЕС У РЕГИОНУ! Орбан подигао споменик са списком отетих територија: Међу њима су и делови Републике Србије

Мађарски премијер Виктор Орбан који је стогодишњицу версајског мировног споразума обележио представљањем споменика који вапи за „ампутираним“ деловима велике Мађарске. Чине их делови Србије, Хрватске, Словеније, Словачке, Аустрије, Румуније, Украјине…

Укупно 12.500 градова, села и општина које су до 1920. године припадале Мађарској, односно Аустро-Угарској, уписано је словима од нерђајућег челика на споменику који је саграђен, односно укопан у земљу, недалеко од главног улаза у будимпештански парламент. Орбанова влада платила га је 16 милиона евра, а у средишту гранитног комплекса, Споменика националног јединства, гори вечни пламен. За догађај је компонована посебна опера, по узору на Рихарда Вагнера, а званицама су се на отварању делиле и црне врпце жалости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пројект је посвећен „мировном диктату“ из Великог Тријанона, дворца у Версају крај Париза, и мађарским народним жртвама. Пре стотину година делегације сила Антанте и Мађарске тамо су потписале смањивање некадашње краљевине Угарске на трећину некадашње величине, чиме је око три милиона Мађара остало изван државних граница.

– Историја не познаје ниједну нацију која је преживела такав губитак крви – патетична је Орбанова порука народу кога позива на поновно уједињење око своје фигуре, пише „Слободна Далмација“.

Данас у Мађарској суседним земљама живи око два милиона Мађара, највише у Румунији, у Србији, пре свега у Војводини, и Словачкој, а Орбан с њима озбиљно рачуна као с најлојалнијим бирачким телом: дели им пасоше и двојно држављанство, што Братислава и Букурешт све теже подносе.

Орбан око „наметнутог“ мира у Тријанону већ годинама гради сопствени ревизионистички мит, тврдећи да је Мађар само онај кога боли стотину година стар версајски мир.

Карте велике Мађарске с деловима других држава доступне су посвуда, од бензинских пумпи до трафика. Узалуд му из Аустрије и других земаља поручују да у тим деловима некадашње Аустро-Угарске нису живели само Мађари и да готово нигде нису били већина: ускрснуће „царства“ и повратак историјских граница декларисани је циљ многих екстремиста и десне супкултуре коју потхрањује режим. Орбан отворено обнавља и култ мађарског регента и нацистичког слуге Миклоша Хортија, називајући га „изузетним државником“.

Његово родно место постало је масовно окупљалиште политичких ходочасника и носталгичара. Версајски мир и Тријанон Орбан све чешће у говорима упоређује с данашњим Бриселом и наводном тамошњом антимађарском уротничком политиком, а занимљиво је да неретко истиче и како његове ставове о политици ЕУ деле Србија, Хрватска и Словенија, управо земље за чијим деловима исказује понајвеће аспирације.

Румунија, Украјина и Аустрија, за разлику од Орбанових савезника и симпатизера на Балкану, не крију званичну нетрпељивост према његовим ставовима.

Румуни чак планирају ускоро да прогласе празником датум највеће мађарске историјске фрустрације – дан потписивања споразума из Тријанона. Мађарска опозициона странка Демократска коалиција узалуд упозорава сународнике како патетични жал за Тријаноном не може бити жариште модерне мађарске политике, јер то нацију вуче уназад, троши јој драгоцену енергију и чини је неспособним за данашње изазове, закључује Слободна Далмација.

Извор: Јутарњи лист