Регион

УЖАСНО: Мајка оставила бебу поред ПУТА! Замало се угушила!

Захваљујући добрим људима, новорођени дечак који је остављен у торби поред пута у живиничком насељу Циљуге сада је у добрим рукама и под надзором лекара и социјалних радника.

Полиција у Живиницама пронашла је жену (33) за коју се сумња да је мајка остављеног новорођенчета. Како је за Аваз рекла Азра Хоџић, в. д. директорке Центра за социјални рад Живинице, у току је поступак уписа бебе у матичне књиге те даљег збрињавања, највероватније у хранитељску породицу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Више елемената

Који су то разлози да једна мајка на такав начин остави бебу, директорка Хоџич, каже да и она сама, кад год се деси овакав случај, остане затечена.

– У већини случајева ради се о младим мајкама првороткињама које из неке везе која је обећавајућа роди, па буде разочарења, а онда и остављања беба. Много ређе мајка остави дете због лоше економске ситуације – каже Хоџић.

Она напомиње да постоји већ уходан систем, ако се мајка на време изјасни да из било којег разлога не жели задржати бебу, онда УКЦ обавести надлежни центар за социјални рад који преузима бригу о детету. Најгора могућа ситуација је, напомиње, управо та да се дете негдје остави и да му се тиме угрози живот.

Сарајевски неуропсихијатар, др Омер Ћемаловић, који се сусретао са сличним случајевима, напомиње да је то углавном нежељена трудноћа, али да постоје и други разлози.

– Ради се у девастацији морала, етике и општег достојанства. Имате поремећај личности, а ради се о једном осећању без емпатије према дјетету које је рођено, а још није изграђена емоционална веза. Кроз развој трудноће која је нежељена јавља се негативан набој. Све су то елементи који много утичу на однос према беби – каже Ћемаловић.

Сакривање идентитета

Он напомиње да су млади у данашњем друштву безосећајности према другом доста емоционално индиферентни.

– Имали смо случај бацања бебе у контејнер. То су ствари које се јављају, а које у основи имају моралну посрнулост друштва. Таквим бруталним односом према беби мајка је хтела сакрити идентитет чак и по цену живота бебе. То је један чисти егоизам – мишљења је неуропсихијатар Ћемаловић.

Бачена у контејнер

Сарајлије се још сећају новогодишње ноћи 2017/18. када је уочи новогодишњег славља 31. децембра у контејнеру за смеће у улици Кошево пронађено новорођенче. Полиција, која је спасила тек рођену девојчицу која се смрзавала у декици, касније је открила мајку Б. Џ. Њој се судило за покушај чедоморства. Бебина мајка имала је још троје деце.

Извор: Блиц.рс