Србија

ГРЕНЕЛ ОТКРИО СВЕ! Ево шта се десило са тачком 10 која је била у споразуму!

Фото: Јутјуб принтскрин

Ричард Гренел, специјални изасланик Беле куће за дијалог Србије и Косова, потврдио је да из споразума који је потписан у Вашингтону избачена тачка 10. Како је “Блиц”, раније објавио је тачка 10 која је за српску делегацију била спорна јер се у њој експлицитно тражи узајамно признање две стране.

– Што се тиче тачке 10, један од разлога због којих смо били вољни да не разговарамо о томе овде (у Белој кући прим. аут. ) је то што ће се та тачка наћи у агенди у понедељак на састанцима у Европи. Покушавамо ово да урадимо заједно са ЕУ, да видимо шта ми можемо да урадимо, шта ви можете да урадите да померимо ово напред – рекао је Гренел и додао да ће се у понедељак о тачки 10 бити речи „у детаље“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије Александар Вучић из Беле куће где су потписани економски споразуми дошао је у Брисел где се јутрос састао са Мирославом Лајчаком, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и Метјуом Палмером, замеником помоћника државног секретара САД и специјалним представником за Западни Балкан.

Шта је тачка 10?

Подсећамо, „Блиц“ је раније објавио како тачка 10 у оргиналу гласи:

“Both parties commit to mutual recognition, and protection of ethnic minorities, restitution of propriety, resolving of the status of stateless individuals, and agree to open offices in charge of protecting and reporting annually on minority rights.”

Или у преводи на српски:

“Обе стране се обавезују на међусобно признавање, заштиту етничких мањина, реституцију власништва, решавање питања апатрида и слажу се да отворе канцеларије чије ће задужење бити да штите и редовно, сваке године извештавају о правима мањина.”

 

Извор: Блиц.рс