Србија

ПРЕДРАГ КОН ШОКИРАО НАЦИЈУ! Морате да знате истину, ово не сме да се понови!

Епидемиолог Предраг Кон каже да ако се и уведе мера самоизолације за држављане Србије повратнике онда би у року од 48 сати морали да се тестирају.

Кон је за телевизију Прва рекао да постоје бројна ограничења за то, што значи да сваки прелаз мора имати санитарну инспекцију која би издала решење сваком држављанину Србије да мора бити у самоизолацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сада се деле упозорења на границама и повратници су свакако у самоизолацији, али без решења већ са упозорењем.

„При наглом приливу повратника доћи ће до наглог пуњења и запушенај лабораторија, ми зато не можемо тако олако донети одлуку да се тестирају“, казао је Кон.

Додао је да је политичка одлука да за улазак у Црну Гору и Босну и Херцеговину потребан негативан ПЦР тест.

„Јасно је да је самоизолација нешто што је корисно у смислу спречавања преношења, то зависи од процене да ли је апсолутно неопходно. За сада немамо никаву, иако се вратио велики број наших људи из Црне Горе. Ја не очекујем, без обзира на самозолацију, да ће та мера бити донета“, рекао је Кон.

Кон је казао да није немогуће да на седници Кризног штаба буде одлука промењена, те да се уведе самоизолација, а он предлаже да 10 дана буде за најмлађе који не би ишли у школу и вртиће.

„Препорука је препорука, и у оквиру ње ако неко треба да ради и иде на посао, онда је то посебна брига тог човека да не зарази некога на послу“, навео је Кон.

Он је додао да у Београду има 5 позитивних ђака у самој школи, а 3 су откривени да нису ушли у школу.

„Имамо запослене у школи који су заражени, укупно у Београду 12 ученика и још 5 у Србији. То се прати“, навео је он.

Кон је рекао да је преко пола милиона деце у основној школи и још у средњим школама, што је велики епидемиолошки ризик.

У ком случају ће се кренути на онлајн наставу
Кон је казао да је у надлежности Министарства просвете затварање школа, те да епидемиолошка ситуација није подједнака у деловима Србије.

„Свима је јасно да ће то бити додатни изазов и биће потребно хитно реаговати. Ми ћемо пратити општу систуацију. Ако се на некој територији општа ситуација погоршава, што обезбеђује да уђе у школе, тада ће се предузети мере да сви пређу на онлајн“, рекао је он.

Он је казао да се за сада ситуација држи под контролом.

„Ми смо уверени у то треће повећање, када би се десило неко чудо да сви поштују мере тог трећег таласа не би било“, рекао је Кон.

Кон је додао да опуштање не сме да се понови, те да ношење маски не спада у нешто што је у нашем бићу и културолошки се опиремо томе.

„Ми све чинимо сада да не уђемо у неко изненађење. Нама је око 5. јуна почео пораст, од тада почиње видљиви пораст, он нагло експлодира негде после избора. Преи избора долази до јасно видљивог пораста“, казао је Кон.

 

 

 

Извор: Б92