Свет

СТРАВИЧАН ЗЕМЉОТРЕС ПОГОДИО ГРЧКУ И ТУРСКУ! Зграде нестајале у трену, погинуло најмање 26, повређено више од 800 људи!

У снажном земљотресу који је јуче погодио егејску обалу Турске и истночно грчко острво Самос, погинуло је најмање 26 људи, а повређено је више од 800.

Екипе за спасавање пробијају се кроз бетонске блокове срушених зграда у потрази за преживелима у Измиру, трећем граду по величини у Турској, који је највише погођен земљотресом, извештава агенција АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након првог, најјачег потреса од седам степени, уследило је стотинак мањих, од којих је најмање 16 било јаче од четири степена, а то подручје је запљуснуо и „мали цунами“.

Најмање 24 особе су погинуле у Измиру, укључујући и једну старију жену која се утопила, саопштила је турска служба за ванредне ситуације (АФАД).

На Самосу је двоје тинејџера погинуло када се на њих обрушио зид, а повређено је двадесетак људи. Двоје повређених, од којих један четнаестогодишњи дечак, пребачено је у Атину, а седморо хоспитализовано на острву, саопштиле су локалне власти.

Мали цунами који је погодио турску обалу такође је изазвао поплаву на улицама Самоса у главној луци у граду Ватију. Власти су упозориле грађане да се склоне од обале и зграда које би могле да се сруше.

Епицентар земљотреса, који је према Институту Кандили био јачине 6,9 степени, био је у Егејском мору северно од Самоса, погодио је Турску и Грчку у 14.51. АФАД је измерио јачину земљотреса од 6,6 степени.

Подрхтавање тла осетили су грађани источних грчких острва, све до Атине и Бугарске. У Турској, тресла се регија од Егејског до Мраморног мора, а градоначелник Истанбула је саопштио да, иако су осетили земљотрес, није било материјалне штете у граду.

Више од 3.000 спасилаца послато је у Измир. Турски Црвени полумесец организовао је кухиње које ће људима обезбедити храну.

У знак солидарности, која је била ретка последњих месеци због напетих билатералних односа, подсећа АП, званичници две земље разменили су поруке подршке, а председници Грчке и Турске су разговарали телефоном.

 

Извор: rs.sputniknews.com