loading...
Свет

Светски медији преносе! 750.000 СРБА ПРЕСУЂУЈЕ НА АМЕРИЧКИМ ИЗБОРИМА У КОРИСТ ТРАМПА! Ево о чему се ради!

Насловна прича америчког магазина “Вол стрит интернешенал” говори о 750.000 америчких грађана српског порекла, који живе у кључним и преломним државама по предстојеће изборе, укључујући Аризону, Охајо, Мичиген, Висконсин, Флориду и Пенсилванију, као и о томе како би њихови гласови могли бити пресудни на овим изборима

Лист пише о, како каже, несрећном понашању Џоа Бајдена према Србији током сукоба 1999. године.

Током 78 дана, авиони НАТО су немилосрдно бомбардовали циљеве широм Србије у знак подршке албанским побуњеницима, кршећи Повељу УН и без пристанка Савета безбедности Уједињених нација, наводи “Вол стрит интернешенал”.

Срби нису заборавили одушевљену подршку Бајдена кампањи бомбардовања, која је покренута углавном на цивилне циљеве, узрокујући масовне жртве и тешко оштећену инфраструктуру, пише магазин.

Многи сматрају да је употреба осиромашеног уранијума у касетној муницији и гранатама у косовском рату, разлог за високе стопе леукемије данас у региону.

И још горе, 2008. године Србија је имала највећу стопу смртности од рака дојке.

Много српско-америчких грађана видело је политику из Бајденове ере према Србији као шамар, с обзиром на то да су две државе биле савезнице у оба светска рата.

Лист наводи да је то оштар контраст у односу на 28. јул 1918. године, када је амерички председник Вудро Вилсон наредио да се застава Србије завијори над Белом кућом у знак солидарности Американаца са српским народом током Првог светског рата.

До данас је само шачица земаља имала ту част, истиче “Вол стирт интернешенал”.

Тамо где Бајден није успео код неких Срба, амерички председник Доналд Трамп је успео код других, истиче лист и додаје да се после 2008. године, када је српска покрајина Косово и Метохија једнострано прогласила независност, створио застој између Србије и њене одметнуте провинције, који је прекинут преговорима које је Трамп водио у Белој кући.

У вези са значајним и брзим поновним оживљавањем односа између Сједињених Америчких Држава и Србије, неки Срби се питају да ли је Трамп председник за њих.

Од великог значаја за српско-америчке грађане јесте то што је у споразуму истакнута обавеза заштите и промовисања слободе вероисповести, укључујући обновљену међуверску комуникацију и заштиту верских објеката.

Магазин “Вол стрит интернешенал” наводи да су многи њихови сународници били сведоци пљачкања српских верских места и скрнављења православних хришћанских гробља.

Према Међународном центру за транзициону правду, косовски Албанци су уништили 155 српских православних цркава и манастира између јуна 1999. и марта 2004. године, истиче лист.

Директорка стратешког партнерства хуманитарне организације “28. јун” Ана Петронијевић, која је фотографисана у Београду с Трамповом најмлађом кћерком Тифани, изјавила је за лист да би осећаји који се односе на Косово могли бити водиља гласова многих Срба на биралиштима.

Председник “28. јуна” Филип Филипи слаже се са Петронијевићевом и истиче да се српско-амерички грађани изузетно добро сећају бомбардовања њихове домовине 1999. године и несанкционисане агресије коју су фаворизовали политичари са обе стране, укључујући у то време и Џоа Бајдена.

У поларизованој трци, где ће се рачунати сваки глас, за многе од 750.000 српско-америчких грађана у Сједињеним Америчким Државама, избор који ће имати 3. новембра несумњиво ће бити тежак, закључује лист.

 

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг

loading...