Здравље

ЛЕКАРИ ОБЈАСНИЛИ: То што сте негативни, не мора да значи да нисте заражени

Фото: Pixabay.com

Урадили сте тест, добили негативан резултат и сада можете да будете уверени да немате корона вирус? Варате се. Многе збуњује управо ово, а објашњење је прилично једноставно.

Пре свега, потребно је да прође неколико дана од инфицирања да би се евентуална инфекција показала на тесту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Знамо да инкубациони пеирод за Ковид може да траје и до 14 дана. Пре тога, чак и ако сте инфицирани, можете да будете негативни на тесту, јер се ствари често тако одвијају у раним фазама инфекције – каже лекар др Лијана Вен. Међутим, додаје она, то што сте негативни не мора да значи да нисте заражени и да не преносите вирус даље.

То је највероватнији сценарио јер још није прошло довољно од инкубације. Студија објављена у журналу Анналс оф Интернал Медицине бавила се управо лажним негативним тестовима. Према њиховим истраживањима, у току четири дана почетне инфекције, пре него што ће се симптоми испољити, готово је потпуно сигурно да ће тест бити негативан.На дан када крену да се испољавају симптоми, вероватноћа да ће тест бити негативан је око 38 одсто. Три дана након што су симптоми почели, ниво вероватноће да ће тест бити лажно негативан опада на 20 одсто.

– Вирусу треба времена да се намножи у телу довољно да га тест детектује – објашњава Џастин Леслер, један од аутора студије и професор епидемиологије на Џонс Хопкинс Блумерг школи јавног здравља.

– Људи некако претпостављају да ако сте негативни, да је то то. Међутим, мало је сложеније – каже др Рошел Веленски, шефица одељења за инфективне болести у болници у Масачусетсу.

Могуће је да је потребно да прође и до две недеље инкубације, али просечно је то пет дана.

– Углавном се сматра да сте најинфективнији два дана пре појаве симптома и два дана након појаве симптома – каже она, а корона вирус шири се тако лако управо због чињенице да се шири и када немамо симптоме.

КОЈЕ ВРСТЕ ТЕСТОВА ПОСТОЈЕ? Две главне врсте – молекуларни и антигенски

– Молекуларни тестови, попут ПЦР тестова, траже генетски материјал вируса. Већина ових тестова врши се помоћу бриса из носа или бриса из грла, мада се неки могу обавити и помоћу пљувачке – каже америчка Управа за храну и лекове (ФДА), а додаје се и да је овај тест обично веома тачан и нема потребе за понављањем.

Антигенске тестове препознајемо као брзе тестове. Они траже специфичне протеине на површини вируса, а не генетски материјал вируса.Добра вест је да резултате теста антигена можете добити за мање од сат времена. Лоша вест је да је већа вероватноћа да ћете добити лажно негативан резултат брзим тестом на антиген.

Извор: Блиц жена/srbijadanas.com