Регион

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Од данас нова мера ступа на снагу! Ограничава се улазак у земљу

Фото: јутјуб

Хрватска је од данас почела да примењује строжа правила за улазак у земљу по којима сви путници морају да имају негативан ПЦР тест или да иду у самоизолацију, осим оних који долазе из „зелених подручја“ ЕУ.

Према одлуци о привременој забрани и ограничењу преласка државне границе која је данас ступила на снагу, сви путници који долазе у Хрватску, без обзира на држављанство, морају да предоче негативан ПЦР тест који није старији од 48 сати или да се тестирају по доласку у Хрватску и да буду у самоизолацији до негативног налаза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изузетак су једино путници који долазе из подручја која су на „зеленој листи“ Европског центра за контролу и превенцију болести. По речима министра унутрашњих послова Давора Божиновића то је тренутно једино острво Фаста у Финској.

Такође, изузети од одлуке су погранични и здравствени радници, ученици и студенти, поморци, као и путници у транзиту до 12 часова, али то морају да докажу на граничном прелазу. За држављане такозваних трећих земаља који долазе из тих држава и даље важе додатна ограничења, односно могу у Хрватску само под одређеним условима.

Уз негативан ПЦР тест не старији од 48 сати или тест у Хрватској и самоизолацију до негативног налаза, њима ће се допустити улазак само ако је реч о неодложном личном и пословном разлогу или имају други економски интерес.

Од одлуке су изузети и поморци, здравствени радници, особе које путују ради школовања, дипломати, особље у прометном сектору и путници у транзиту. Свим страним путницима који испуњавању услове за улазак и даље се саветује да свој долазак најаве путем апликације „ентерцроатиа“.

Одлука ће важити до 15. децембра. Хрватска је досад имала отворене границе за све држављане Европске уније, док су рестрикције важиле за држављане трећих земаља.

Нове мере и за држављане БиХ са хрватским пасошем

Нове епидемиолошке мере у Хрватској о огранченом уласку у ту земљу важе и за држављане БиХ са хрватским пасошем.

Држављани БиХ, који имају и хрватски пасош, од данас више неће моћи ући у Хрватску без негативног ПЦР теста који није старији од 48 часова или тестирања на вирус корона по уласку у земљу и самоизолације до добијања негативног налаза, пренели су сарајевски медији.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг