Србија

Патријарх Порфирије свечано устоличен! Говорио о јужној српској покрајини: Косово за нас није само мит…

Патријарх Порфирије је 46. по реду поглавар СПЦ свечано је устоличен данас у Саборној цркви у Београду

Након што је нови поглавар СПЦ поздравио окупљене државнике, великодостојнике и народ, он је рекао да се моли Богу, као и да моли све присутне да га подрже у задатку који је пред њим.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Уведен сам у престо светог архијерејства. Молим се Богу и молим све вас да ме молитвено и подржите да велики задатак који је овим свештеним чином стављен пред мене и на моја нејака плећа проведем у радости. Да као 46. поглавар будем у најмањој мери скромни наследник мојих великих и светих претходника – рекао је нови патријарх српски.

– Чувам и стављам спомен на жртву коју су поднели моју свети претходници, ово је познато само Богу и њима, помози Боже да идемо стопама мудрости, да будемо попут патријарха Павла, и патријарха Иринеја, искрено, према исконску искуству, небеске трубе светог апостола Павла истичем да се немам чиме похвалити осим молитвом својом. Наследник сам и великих обновитеља српске патријаршије, Макарија и Димитрија. Постављен сам да чувам и обнављам спомен на жртву и мученичко страдање за цркву Божију – рекао је патријарх.

Он је позвао народ да следи стопе својих великих патријарха из историје, и да будемо мудри и пуни вере у Бога.

– Првенствено желим да наша света Српска православна црква свугде где јесте живи пуним плућима, и да сваки православни хришћанин живи истинску слободу. Бог је једини могући начин сведочења истине, и ми смо позвани да му служимо – рекао је патријарх.

Поглавар СПЦ је рекао да је Христос наша мера, и да стога патријаршијска служба треба да буде утемељена на искуству светих људи.

– Није задатак цркве да решава социјалне, политичке и психолошке проблеме. У цркву долазимо на свету литургију како бисмо ту дотакли једино што је важно, како бисмо дотакли крст Христов. То је основни задатак цркве – рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх каже да нажалост данас живимо у времену када су мир и јединство уздрмани.

– Било да се то дешава далеко од нас, или у нашој црквеној стварности, сви смо позвани на мир и јединство. Посланије Цркве је да гради мир, ако имамо мир у себи имаћемо га и са свим људима и са природом. За тај циљ вреди живети и вреди умрети. Тим путем намеравам да идем – поручио је нови поглавар СПЦ.

Патријарх је подсетио све присутне на вапајну молбу апостола за одржавањем јединства.

– Будите једне мисли међу собом, и Бог трпљења и утехе нека нам да да исто мислимо међу собом у Христу Исусу, да би једним устима славили Господа нашег Исуса Христа. Ја планирам да остварим тај задатак, и чврсто ћу се држати правила цркве. Црква је позвана да сабира, обједињује и спаја, и зато се моје патријаршијско служење држати парцијалних интереса и странчарења.

Нови патријарх Порфирије је рекао да су у његовим мислима и молитвама први наши људи на страдалном Косову и Метохији, као и свим верницима и у Републици Српској, Црној Гори и широм света.

– Највећа брига моја су наше страдално Косово и Метохија, наш духовни Јерусалим. Како је говорио блаженопочивши патријарх Иринеј, Косово за нас није само мит, већ завет. Косово је за нас нит и пупчана врпца која нас повезује са нашом колевком и нашим идентитетом – рекао је патријарх Порфирије.

Он је истакао да ће наставити да служи свим силама и нашем народу у Хрватској и Словенији, где је служио као епископ.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс