Србија

Стигло упозорење! У УТОРАК ПРЕТЕ НАЈВЕЋИ АПРИЛСКИ СНЕГОВИ ДОСАД: Стиже нам хладан талас са Арктика!

После прошлонедељних пролећних температура дочекао нас је кишовит викенд са захлађењем, а метеоролози за уторак најављују и праву зиму са снегом и мразем. Стручњаци за портал Severe Weather Europe упозоравају да у наредним данима драматичне промене очекује европски континент, односно да је реч о историјском хладном удару са Арктика. Метеоролози предвиђају јаке снежне падавине на Алпима и Балкану у уторак, и упозоравају на појаву мраза који би могао да угрози цветајућу вегетацију.

– Наставља се јако погоршање и захлађење у уторак после подне, које би снег осим на планинама, понегде чак и доста обилан, могло донети накратко и у низије региона – навео је и наш метеоролог Марко Чубрило на Фејсбуку, додајући да уколико би се тренутне симулације овог временског модела одржале, у уторак „би донеле један од највећих априлских снегова великом делу региона“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Метеоролог Ђорђе Ђурић потврдио је за Курир да постоји могућност продора хладног фронта у нашој земљи и да нас већ од уторка очекује снег и мраз.

Снег ће падати од уторка на планинама, а већ у среду ујутру се очекује и у осталим нижим пределима. Он се неће дуго задржати јер ће температуре бити у плусу у току дана, а у јутарњим часовима кретаће се око нуле. Већ од четвртка нас очекује топлије време – рекао је Ђурић.

Републички хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) послао је упозорење због најављеног пада температуре и упозорио да би јутарњи мразеви (до -3°Ц) могли да угрозе процветале врсте и сорте воћа.

– Препорука пољопривредним произвођачима је да буду у приправности и да прате временску прогнозу, а ако имају могућности, и да примене адекватну заштиту – наводи се на сајту РХМЗ.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ А. К