Свет

Ситуација је драматична! КИНЕСКА РАТНА МОРНАРИЦА ПРЕУЗИМА АФРИКУ! Американци се хитно огласили: Ако дође до сукоба…

Високи амерички генерал упозорава да Кина можда жели да прошири свој утицај ван Пацифика потенцијалном изградњом велике атлантске поморске базе на западној обали Африке

У интервјуу за АП објављеном у четвртак, амерички генерал Стивен Товнсенд, који предводи америчку команду за Африку (AFRICOM), казао је да је Кина у контакту са земљама северно од Мауританије и чак јужно од Намибије о успостављању поморског објекта способног да прими подморнице или носаче авиона

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они траже место где могу да се наоружају и поправе ратне бродове. То постаје војно корисно у сукобу – рекао је Товнсенд.

– Дуг је пут ка успостављању тога у Џибутију, на источној обали Африке – додао је он.

– Они сада бацају поглед на атлантску обалу и желе да тамо нађу такву базу – Ова објава долази као последње у низу упозорења америчких војних команданата широм света да Кина намерава да прошири своју позицију не само у Азији и на пацифичком региону, већ и над земљама у Африци, Јужној Америци и на Блиском Истоку.

Товнсенд је рекао да се кинески војни објекат у Џибутију, изграђено 2016. године као његова прва прекоморска база, повећава у величини и капацитету, са чак 2.000 војног особља, као и стотинама маринаца.

Генерал је такође рекао да Кина „надмашује САД у одабраним земљама Африке“.

– Лучки пројекти, економски подухвати, инфраструктура и њихови споразуми и уговори довешће до већег приступа у будућности – рекао је генерал за АП.

Они се кладе, и кладе се на Африку

Товнсенд је рекао да га потенцијална кинеска војна база на афричкој обали Атлантика „веома брине“ због релативно краће удаљености од САД него од Афричког рога.

Изјава генерала је уследика након што је извештај Министарства одбране о војној моћи Кине за 2020. годину открио да Пекинг покушава да дода поморске, ваздушне и копнене снаге у Анголи и другим локацијама у Африци.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс