Србија

Ово морате знати! ВАЖНА ВЕСТ ЗА ОГРОМНУ ВЕЋИНУ ГРАЂАНА СРБИЈЕ: Кренуће у септембру, не одустаје се од рокова!

Држава спрема убрзану легализацију бесправно изграђених објеката. Како РТС сазнаје, већ у септембру Влада ће изаћи са детаљним решењем тог вишедеценијског проблема. Потврђено је да ће бити олакшана легализација грађанима који су решавали егзистенцијално питање, док ће се 10 одсто оних који су градили на дивље због зараде суочити са рушењем објеката.

У нашој земљи још има и око два и по милиона неукњижених бесправно изграђених кућа и других објеката. Тај посао коче нерешени имовиско-првни односи, али највише спора администрација, а неретко и корупција посебно на локалу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић каже да се већ неко време примећује да легализација не иде темпом који је закон предвидео.

– Закон је предвидео да упишемо све објекте до 2023. године. Ми не одустајемо од тог датума – истиче Момировић.

И струка апелује на хитно масовно укњижење јер због нелегализованих објеката штету трпе сви: државни буџет, грађевинарство као грана привреде, а највише грађани.

Без папира о озакоњењу не могу добити ни прикључак за струју, грејање, гас а сада ни субвенције за енергетску ефикасност.

– Мора да се реализује како би и држава и производња и сами људи који имају такве објекте дошли до законског објекта који може да им да и кредит и нови посао и да га ставе у промет да га продају. Овако је све закочено, имаћемо много проблема ако се под хитно не реши та легализација – наглашава потпредседник Грађевинске коморе Србије Горан Родић.

Из Владе су потврдили да траже системски модел који ће олакшати легализацију људима који су бесправном градњом решавали егзистенцију. А таквих је рачунају 90 одсто.

– Суштина је да ћемо људима који су нелегалном градњом решили своје социјално, односно стамбено питање омогућити да максимално једноставно укњиже своје објекте. А да људи који су у томе видели прилику за бизнис, остваривали материјалну корист чинећи кривично дело они неће бити аболирани – каже министар Томислав Момировић.

Нови Закон о легализацији се припрема а једна од ставки која се незванично већ помиње, је да се сви објекти изграђени до 2015. године аутоматски упишу у катастар. Све процедуре и институције које су копликовале тај посао биће елиминисане.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс