Регион

УДАРНА ВЕСТ! Медији преносе: Кобре“ ушле у Црну Гору!

Подгорица — Према писању подгоричке Побједе, безбедносну процену устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија даће и црногорска и српска служба безбедности.

Од њихове процене зависи ће да ли ће најављено устоличење бити одржано у Цетињском манастиру или на неком другом месту, као и какав ће бити сценарио тог догађаја, наводи даље Побједа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Позивајући се на неименоване изворе из Београда и Подгорице, лист пише да не треба да чуди то што је шеф црногорске АНБ, Дејан Вукшић, у тако сложеној ситуацији, како наводе, „завапио за братском помоћи“ безбедњака и Србије оцењујући то „својеврсним отужним признањем немоћи“ да власт у Црној Гори, не може сама да контролише ситуацију.

Побједа тврди да су стручњаци српских безбедносних снага из, како наводе, „Кобри, одреда војне полиције Војске Србије, стигли су у Црну Гору да би увидом на терену, заједно са агентима БИА и врхом АНБ-а, дали коначну процену безбедносног ризика у случају да се устоличење митрополита СПЦ у Црној Гори Јоаникија обави 5. септембра на Цетињу“.

Позивајући се на незванична сазнања, лист пише да су оперативци БИА били у недељу на Цетињу, како би, како се наводи, на лицу места снимили атмосферу и проверили какви у планови противника устоличења Јоаникија и покушали да сазнају шеме организације.

Они су, наводи се, деловали мимо припадника Агенције за националну безбедност, али у договору са врхом АНБ-а.

Лист тврди и да је шеф црногорске АНБ-а тим поводом, али и у, како наводе, циљу остваривања интензивне сарадње, не само поводом догадјаја 5. септембра, два пута у кратком року боравио у Београду, као и да је слао и своје најближе сараднике.

Према београдским изворима Побједе, БИА је уступила шефовима АНБ-а низ података, које су њихови оперативци прикупили радећи на црногорској територији, „о везама појединаца и патриотских организација, као и о њиховим везама са градјанским активистима у Србији“.

А, од пре три дана, пише подгорички дневник позивајући се на безбедносне изворе, у Црној Гори су и припадници Кобри, који су, како наводе, обучени за борбу „против тероризма и побуњеничких група у свим условима“, али и планирањем и реализацијом безбедносних задатака „из домена заштите одредјених лица и објеката“, као и обезбедјивањем највиших страних војних делегација у званичним посетама Србији.

Њихов задатак је, према писању листа, процена о могућности одржавања церемоније на Цетињу, разрада плана доласка црквено-државне делегације из Подгорице на Цетиње 5. септембра.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг