Србија

Албанци у паници! СРБИЈА УЗВРАЋА УДАРАЦ ПРИШТИНИ: Спремна операција „Бумеранг“ за Косово!

Србија је спремила бруталан одговор Приштини уколико обнови кампању за учлањење у међународне организације, сазнаје Српски телеграф.

Према информацијама које смо добили од саговорника из Владе, план дејстава је до детаља разрађен и Аљбин Курти и приштинско руководство биће шокирани кад се суоче са чињеницом да је више од десет земаља спремно да у сваком тренутку повуче признање лажне државе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како нам је нагласио добро упућени саговорник, операција названа „Бумеранг“, међутим, неће бити покренута нити ће бити предузето било шта по овом питању уколико Приштина остане при обавезама преузетим Вашингтонским споразумом од прошле године, пре свега, да неће покушавати да уђе у међународна тела.

– Чини се да су и у Приштини свесни тога. Бар такве информације долазе до нас. Тачно је да је једногодишњи мораторијум прописан споразумом потписаним у Белој кући истекао, али тачно је и да смо ми, у доброј вери, спремни да своје обавезе из тог документа и даље поштујемо. Исто очекујемо и од Приштине. Али, ако неће, трљаће се по глави, то могу да вам обећам – поручио је наш саговорник из Немањине.

ВЕЛИКИ УСПЕСИ

Наша сазнања, мада не толико директно, потврђује и државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић.

– Управо због посвећености Вашингтонском споразуму у овом тренутку не можемо да говоримо о конкретном броју и именима држава које би повукле признање, али смо спремни уколико Приштина активира такав сценарио – наводи Старовић.

Он напомиње да би евентуално активирање апликације Приштине за пријем у Савет Европе одмах резултирало активирањем кампање Србије за отпризнавање лажне државе Косово, у чему је наша земља била веома успешна у претходне четири године будући да је чак 18 земаља повукло признање.

– Упркос тим успесима, наша жеља је била да се колико-толико очува позитивна атмосфера која би омогућила напредак у дијалогу и потрагу за одрживим, компромисним решењем – оцењује Старовић.

Некадашњи шеф дипломатије Живадин Јовановић истиче да је сулудо поредити наше активности с илегалним радњама које спроводе власти лажне државе.

– Акцију отпризнавања није требало ни прекидати јер је то легитимна и апсолутно оправдана активност једне суверене независне државе и она се не може упарити с илегалним лобирањем илегалне творевине за признавање неке нове државности – истиче Јовановић за Српски телеграф.

ПУНО ПОВЕРЕЊЕ

Према мишљењу овог ветерана дипломатије, Србија има на кога да се ослони у свету, када је реч о повлачењу признања.

– Сматрам да постоје велике резерве и потенцијали, да многобројне пријатељске земље, које су исхитрено и под притиском САД признале независност, то повуку. Верујем да тих потенцијала има у несврстаном свету Африке, Азије, Латинске Америке, али и да једнако треба водити акцију у Европи – објашњава наш саговорник, наводећи да има пуно поверење у државне органе.

Стевица Деђански из Центра за развој међународне сарадње за Српски телеграф истиче да је наша земља пре мораторијума, како се изразио, припремила терен:

– Ипак, да бисмо испоштовали споразум, повукли смо се и обуставили преговоре с одређеним земљама, што само показује да смо поуздан партнер. Ово што Приштина покреће обиће јој се о главу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс