Спорт Србија

Србија у сузама! ОДЛАЗАК ЛЕГЕНДЕ: Преминуо Душан Дуда Ивковић!

Прослављени кошаркашки тренер Душан Дуда Ивковић (77) преминуо је јутрос у Београду.

Вест је потврдио први човек Дудиног Радничког:

„У шест часова и 50 минута Душан је преминуо у болници у Београду од последица воде у плућима и херпеса“, рекао је кратко Горан Калинић за Спорт Клуб.

Душан Ивковић рођен у Београду 29. октобра 1943. Био је један од најуспешнијих европских тренера свих времена, свакако најуспешнији селектор кошаркашке репрезентације Југославије на шампионатима Европе на којима је освајао медаље у Загребу 1989, Риму 1991. и Атини 1995.

Био је и селектор кошаркашке репрезентације Србије од 2008. до 2013. године, освојио је за то време сребро на Европском првенству и био је четврти на Светском првенству 2010.

Тренерску каријеру завршио је 2016. године.

Као кошаркаш је играо на позицији бека, а као тренер је водио Партизан, Арис, Раднички Београд, Шибеник, Војводину, ПАОК, Панионис, Олимпијакос, АЕК, ЦСКА, Динамо Москва и Анадолу Ефес.

Са репрезентацијом је освојио три европска злата и једно средбро, једно светско злато, сребро на Олимпијским играма и злато на Универзијади.

На клупском нивоу освајао је Евролигу (два пута), Куп Радивоја Кораћа, Куп Рајмонда Сапорте, УЛЕБ Куп, био је са својим клубовима шампион Југославије, Грчке и Русије, у истим земљама освајао је и Куп и Суперкуп такмичења.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир спорт/Спорт клуб