Србија

Добра вест! НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ ОД 200 ЕВРА! Почеле су пријаве!

Pixabay.com

Пријављивање пореских обвезника за субвенције државе за прелазак на нови модел фискализације је почело и траје до 31. јануара 2022. године. Субвенције је већ добило око 15.300 фирми, а ми вам доносимо све детаље уколико још нисте аплицирали за државну помоћ.

Новом уредбом Владе Србије, предвиђено је да обвезници имају право на 100 евра по сваком продајном месту плус 100 евра по сваком продајном уређају. За привреднике који нису у систему ПДВ, тај износ ће бити увећан за 20 одсто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Да би се пријавили за субвенције, порески обвезници прво треба, уколико то нису урадили, да пријаве податке о локацијама продајних објеката. Они то треба да ураде путем портала Пореске управе еПорези. Након што пријаве локације, порески обвезници се могу пријавити за субвенције државе.

У Министарству финансија кажу да је пријава за субвенције државе једноставна, да не захтева много времена и да обвезници фискализације могу само једном да се пријаве, односно да не могу накнадно да мењају своју пријаву.

Примена новог модела фискализације неће представљати додатни трошак за привреду, јер држава субвенционише прелазак на нови модел фискализације.

– Обвезници фискализације ће директно добијати новчана средства потребна за прелазак на нови модел фискализације. Новца за те субвенције имамо довољно, шест милијарди динара смо за то наменили, јер не желимо да правимо трошак привредницима, већ да заједно успешно завршимо овај процес и почнемо са применом новог модела фискализације, навео је министар финансија Синиша Мали.

Како је истакао, неће се чекати крај пријава у јануару, него ће субвенције бити исплаћиване у редовним интервалима.

Изузета само неколицина

Под надзором Пореске управе, биће малтене сви привредници. Изузето ће бити само неколико професија.

Касе по новом ће морати у најкраћем да имају реални сектор, финансијски сектор, услуге, производња… Практично, на листи ће бити сви трговци, банке, осигуравајућа друштва, кладионице и коцкарнице, фризери, козметичари, ноћни клубови и сплавови, трговци некретнинама, грађевинске фирме и извођачи, као и приватни лекари и различите агенције…

Практично, једино ће из новог система фискализације бити изузети таксисти, адвокати, продавци који продају своју робу на пијацама и онлајн продавци.

Ових дана држава је почела да уплаћује и новац за замену котолова за грејање и столарије. Износ иде и до 90.000 динара по домаћинству.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Блиц.рс