Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Супермутант короне изазваће прави помор!

Нови сој коронавируса, највероватније настао у Боцвани, најзаразнији је досад и постоји велика шанса да је отпоран на вакцину. Досад је регистрован у Јужној Африци, где је изазвао хаос, затим у Хонгконгу, Израелу и Белгији

Супермутант коронавируса, који је ултразаразан и највероватније отпоран на вакцину, почео је да се шири светом! Нова мутација вируса највероватније је настала у Боцвани, а осим у тој земљи досад је званично регистрован у Јужној Африци, Хонгконгу, Израелу и Белгији. Стручњаци, међутим, верују да се нови сој проширио у више земаља Европе и упозоравају да би могао да изазове прави помор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ужас у најави

Нова варијанта короне, названа Б.1.1.529, према речима научника, има чак 32 мутације, што је двоструко више од делта соја, који је тренутно доминантан у свету. Страхује се да је због тога много заразнији него било који друг сој короне, те да додатно слаби ефикасност вакцине за око 40 одсто.

– Ово је најгора варијанта коју смо досад видели. Драматично се разликује од оригиналног коронавируса, на коме су засноване вакцине – истакли су стручњаци.

Они додају да сумњају да је вирус мутирао у једном боцванском пацијенту који има ХИВ, те да су досад у тој земљи забележена четири случаја. Нови сој вируса је, међутим, прошле недеље у Јужној Африци изазвао скок новооболелих од чак 93 одсто. У тој држави је супермутант изолован код 77 оболелих, али се верује да је више стотина људи заражено тим новим сојем. Мутирани сој регистрован је и у Хонгконгу, код две особе које су вратиле из Јужне Африке и из Канаде.

У Израелу је новим сојем заражена једна особа, која се вратила из Малавија, а која је вакцинисана против коронавируса. Сумња се да ту варијанту вируса имају још две особе. Због тога је израелски премијер Нафтали Бенет изјавио у петак да је земља на прагу ванредне ситуације.

У Европи су прва два случаја мутиране варијанте короне регистрована у Белгији.

– Вирус је откривен код једне младе невакцинисане жене, која се преко Турске вратила из Египта и 11 дана након тога развила симптоме. Она није имала везе са Јужном Африком, нити са било којом другом државом на југу афричког континента – саопштиле су белгијске власти и додале да је нови сој откривен код још једне особе, не откривајући детаље о њој.

У СЗО забринути

Због ширења опасног соја сазван је и хитан састанак Светске здравствене организације (СЗО). Главни епидемиолог СЗО Марија ван Керкхове изјавила је пре тог састанка да нови мутирани сој изазива забринутост.

– Овај сој треба посматрати, рекла бих да смо забринути. У сваком случају добро је да смо открили постојање новог соја. То значи да имамо успостављен систем – казала је Ван Керкховеова.
Она је додала да би требало сачекати да сва истраживања буду готова, како би могло да се оцени колико је нови сој заиста опасан.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс