Србија

Метеоролог послао упозорење: СРБИЈУ ОЧЕКУЈУ ЗЕМЉОТРЕСИ У ДЕЦЕМБРУ? Ево шта ће се дешавати због промене климе

Фото: Pixabay.com

Да ће се „јаче трести“ – бојазни нема, сматра метеоролог Иван Ристић.

Серија земљотреса тресла је у новембру месецу Србију, као и друге земље региона, а метеоролог Иван Ристић не искључује да ће се ово догађати и у децембру, а и убудуће.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ристић који иначе већ две године ради истраживања о земљотресима предвиђа да ће северну хемисферу, па и Србију, наредних година потресати земљотреси, али, на нашу срећу, малог интезитета. Оних разорних, каже, неће бити.

И до сада се радило о малим потресима, око два степена Рихтерове скале. Да ће се „јаче трести“ бојазни нема.

Ристић сматра да је пораст температуре на северној полулопти оно што се највише одразило на промену зиме, која је много топлија него ранијих година. Иако су научници утврдили да сунце и даље сија истом снагом и да оно није узрок оваквих појава, он све то приписује електромагнетном зрачењу.

– Снег се не топи од сунца већ зрачење пролази кроз њега и греје земљу након чега крене топљење – почиње причу Ристић.

Сама температура језгра земље је око 5.000 степени. Руси си иначе својевремено, бушили рупу ка средишту земље али су се зауставили на 12-том километру јер су температуре огромне – говори Ристић излажући своју теорију, и додаје да он управо у тим дешавањима у дубини земље види узроке потреса који су и код нас све чешћи.

– Према мојој теорији, долази до пораста температуре у дубини земље и прерасподеле енергије, због чега се дешавају ти земљотреси који су слабији. Дакле, свакодневно, и помало. Та топлота која се ослобађа, иде ка површини земље и полако загрева земљину кору. А све то загревање утиче и на промену климе – каже он.

Како каже, иако неки ову теорију одбрацују, он сматра да је сваки мали земљотрес параметар да се у земљи нешто дешава.

– Треба да се уради испитивање које нико није урадио до сада, и то како утичу дешавања унутар земље на појаву „малих“ земљотреса. Температура се не мери још увек два метра испод земље, а врло је битна и утиче на климу. Бавим се нумеричким моделирањем атмосфере и постоје три константе, соларна, константа са угљен диоксидом и константа температуре на два метра испод земље. Све три утичу на температуру Земље. Треба направити студију везану за промену климе – објаснио је Ристић.

Његов закључак дакле је да узроци глобалног отопљења леже испод нас.

– Земљотреси су производ тог глобалног отопљења и они га производе. Како глобално отопљавање буде напредовало, биће све више тих малих земљотреса – закључује он.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Курир.рс/Srbijadanas.com