Србија

ОГЛАСИО СЕ КОН: Повећава се колективни имунитет, очекујем да се смањи потенцијал вируса! Ево шта следи!

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је на недељном нивоу бележимо пад броја новозаражених од 20 одсто и да се тренутно не види да би могло да дође до погоршања епидемиолошке ситуације током наредне две недеље.

– Повећава се колективни имунитет. Појављују се нови сојеви као што је омикрон и мораћемо да сачекамо да видимо колики је његов потенцијал. Оптимиста сам за следећу годину и очекујем да ће да се смањи потенцијал вируса – рекао је Кон у јутарњем програму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемиолог се осврнуо и на вест да су кинески научници изоловали антитела која могу ефикасно да неутралишу све варијанте коронавируса.

– То није необично. То не припада вакцинама него лечењу и нисам толико оптимиста да ће разрешити ствари. Свакако је корак даље – наводи Кон.

Члан Кризног штаба наводи да је Светска здравствена организација класификовала омикрон сој као забрињавајући.

– Сојеви се нон-стоп појављују. Проблематично за омикрон је да према првим подацима има значајан потенцијал, а умирујуће је да ће вакцина деловати и њега, али са мањом ефекасношћу – рекао је Кон.

Повратак грађана из иностранства

Епидемиолог је нагласио да забрињава повратак наших грађана из иностранства за предстојеће празнике.

– Број хоспитализованих је испод 4.000 и то је важна вест. Треба да се врате у нон-ковид све здравствене установе код којих је то могуће. Постојеће стање је угрожавајуће за велики број људи који немају где да збрињавају своје хроничне болести. Наредне две недеље се не види да би број новозаражених могао да поново расте. Било је размишљања да ће формирање колектива после распуста довести до повећања активности. Није до тога дошло. Сад имамо пад од 20 одсто недељно. Забрињава долазак наших људи из иностранства за празнике. Била је идеја о превременом почетку распуста. Ситуација је таква да би задала проблеме просвети и просвентни радници су са правом негодовали јер би имали проблем због закључивања оцена. Нема ниједног разлога да се пре времена започиње распуст – рекао је Кон.

Додаје да ће повратници нажалост донети са собом и вирусе.

– Посебне су мере за људе који долазе из афричких земаља где је доказана трансмисија омикрона. Код нас долазе најчешће преко Европе. Постоји обавеза да се тестирају на граници, затим одлазе у карантин на 14 дана, а после недељу дана се поново тестирају. Број тих земаља ће се повећавати у наредном периоду. То се и даље прати и надзор је пооштрен. Наши грађани који долазе морају да имају доказ о вакцинисаности или да ураде тест на граници односно имају рок да изврше тест у некој државној установи да би могли да изађу из карантина – наводи Кон.

 

Извор: Курир.рс