Свет

Настао хаос! ОРУЖАНИ НАПАД НА ВАКЦИНАЛНИ ПУНКТ: Убијен један полицајац!

Наоружани мушкарци напали су двојицу полицајаца који су обезбедјивали раднике на вакциналном пункту против дечје парализе у северозападном Пакистану, изјавили су данас локални званичници.

У нападу је погинуо један полицајац, а други је рањен, а одговорност за овај напад је преузео Мохамад Куразани, портпарол Техрик-е-Талибан Пакистан (ТТП), групе познате као пакистански талибани, преноси АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је био први напад откако је ТТП јуче објавио крај једномесечног прекида ватре са владом.

Примирје је успостављено у новембру због мировних преговора између владе Пакистана и ТТП.

Напад се догодио у округу Танк у провинцији Хајбер Пахтунхва током другог дана петодневне кампање вакцинације 6,5 милиона деце против полиомијелитиса, рекао је Аимал Кхан, портпарол кампање вакцинације.

Полицајац Саџад Ахмед рекао је да су двојица наоружаних нападача који су возили мотоцикл отворили ватру на полицијски тим који је чувао медицинске раднике ангажоване на вакцинацији против дечје парализе у области Чадара.

Један полицајац је страдао на лицу места, а други је тешко рањен, али чланови тима за вакцинацију нису повредјени.

Пакистански милитанти често циљају тимове за вакцинацију против полиомијелитиса и полицију која им је додељена да их заштити тврдећи да су кампање вакцинације западна завера за стерилизацију деце.

Пакистан и суседни Авганистан су једине две преостале земље на свету у којима је дечја парализа ендемска након што је Нигерија прошле године проглашена за земљу у којој више нема тог вируса.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг