Србија

Стравичне претње! ИЗЕТБЕГОВИЋ УДАРИО НА ОРБАНА: Језива изјава Бакира, помиње подизање ЦЕЛОГ ИСЛАМСКОГ СВЕТА

Лидер СДА тврди и да су Бошњаци један од старијих народа

– Исламски свет се још није дигао, али ако затреба биће и они ту за нас, изјавио лидер СДА Бакир Изетбеговић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да је међународна заједница имала низ других и много опаснијих жаришта од БиХ, те јој БиХ није била у фокусу и да се нада да неће ни бити, односно да неће морати да се дође у ситуацију да се интервенише.

– Подиже се та спремност, видимо реакције Немачке, Холандије, Велике Британије, Америке. Исламски свет се још није дигао, имају и своје проблеме, али ако затреба биће и они ту за нас – истакао је Изетбеговић гостујући на ТВ БИР.

На питање како коментарише последње коментаре који долазе из Мађарске, а где је наводно Виктор Орбан, премијер ове земље, рекао да ће „проблем бити интеграција два милиона муслимана из БиХ у ЕУ“, Изетбеговић је поручио да не верује да портпарол владе Мађарске може да каже такве ствари, а да није овлашћен или у најмању руку да није присуствовао приликама где су се етаблирали такви ставови у вези са муслиманима.

– Дакле, ми муслимани верујемо да сви потичемо од једног пара и да смо, уствари, сви браћа и рођаци. Знамо за Кур’ански ајет који каже да нема предност Арап над неарапом, те да Бог људе дели по богобојазности и колико се боре за оне вредности које нам је Бог прописао. За нас муслимане је сваки национализам, нарочито расизам, једна страна ствар и не можемо је разумети. За нас је нејасан тај систем вредности које Орбан заговара, тај неки европски национализам. Бошњаци су европски народ. Како рече један сељак – ми смо стојници од вајкада, ми се, уствари, не сећамо нашег доласка, ми смо ту, један од старијих народа. Босна и Херцеговина је једна од најстаријих држава у Европи, док су Мађари дошли са Урала, из Азије. Али, неважно, на крају смо сви равноправни и једнаки људи. Орбан и људи око њега заборављају да европске цивилизације и културе не би било без компоненте коју су унели муслимани. У свему, у науци, култури, ренесанси, астрономији, медицини – рекао је Изетбеговић.

 

 

 

 

 

 

Извор: SrbijaDanas.com/Klix.ba