Регион

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Ђаци ће морати да се тестирају сваког понедељка, пре школе

Загреб — Због огромног броја новозаражених у Хрватској, за десет дана за ђаке ће почети да се примењује нова одлука. Наиме, мораће да се тестирају пре школе.

Како преносе хрватски медији, ђаци ће морати да се тестирају понедељком, у кућним условима, антигенским тестовима, дакле пре него што крену у школу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све већи број заражених изазива проблеме и у школама, па све више разреда завршава у изолацији, а наставом на даљину нико у Хрватској није задовољан.

О томе је у уторак говорио и премијер Андреј Пленковић. „На срећу у несрећи, видимо да здравствени сустав функционише. Желећи имати што више деце у учионицама, сматрам да овакво решење где би било тестирања, би било примерено“, поручио је премијер.

Слично говоре и у Министарству просвете, где су неслужбено потврдили и како се разговара о моделима и могућностима примене тестирања. Циљ је укинути самоизолације у потпуности, на чему се ради и у другим европским земљама, попут Белгије.

Тестирање деце могло би да почне кроз десетак дана па би тако само они ученици који су заражени требало да су у изолацију. Школе сада треба опремити тестовима, а у Хрватској је у изолацији тренутно око 30.000 ученика. У потпуној онлајн настави је 255 основних и средњих школа, највише у Осјечко-барањској жупанији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92