Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Ухапшен председник

Председника Буркине Фасо Роха Кабора ухапсили су побуњени војници, тврде два безбедносна извора и један западноафички дипломата.

Такав развој догађаја уследио је после интензивне пуцњаве која се у чула око његове резиденције у главном граду Уагадугуу, преноси агенција Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пуцњава се чула и у неколико касарни у Уагадугуу, а војници су захтевали смене војних шефова и више средстава за борбу против милитантних исламиста, јавља ББЦ.

Такође, јављено је и да је заузета државна ТВ.

Стотине људи изашло је на улице у знак подршке трупама, приморавајући власти да уведу ноћни полицијски час.

Демонстранти који пружају подршку војницима запалили су седиште владајуће странке, а чули су се пуцњи и у војним камповима на западу и југу престонице, као и у ваздушној бази у близини главног аеродрома.

Влада је, пак, саопштила да је криза обуздана и одбацила је глашине о новом покушају државног удара, нешто више од недељу дана након што је 11 војника приведено због планирања пуча.

У телевизијском обраћању нацији, министар одбране Бартелеми Симпоре је изјавио да је било “локализованих, ограничених” инцидената “у неколико касарни”, и да ниједна од “републичких институција” није била мета.

Генерал Симпоре је позвао људе да наставе са својим нормалним активностима, наводећи да ће влада објавити даље информације у догледно време.

Локација председника Роха Кабореа је медјутим нејасна, али министар одбране је демантовао гласине које круже друштвеним мрежама да је он ухапшен. Каборе, бивши банкар и премијер, постао је председник након победе на изборима 2015. године.

Најновија дешавања су, како оцењује ББЦ, најсвежији сигнал растућег незадовољства владом председника Роха Кабореа због њеног неуспеха да угуши исламистичку побуну која је девастирала ту западноафричку државу од 2015. године.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг