Регион

Стигао одговор Русији: „Давно смо решили да уђемо у НАТО“

Софија — Бугарска ће одлучити о својим одбрамбеним плановима сама, у координацији с партнерима у НАТО, изјавио је данас бугарски премијер Кирил Петков.

Он је позвао Русију да учествује у дијалогу са Западом с циљем смањења тензија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Петков је то изјавио у бугарској скупштини реагујући на изјаву руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да безбедносне гаранције које Русија тражи од Запада у вези са повлачењем страних трупа, оружја и опреме односе се и на Бугарску и Румунију као две земље које нису биле чланице НАТО 1997. године.

„Бугарска је суверена држава, која је давно изабрала да постане чланица НАТО. Као такви, сами одлучујемо да организујемо одбрану наше земље у координацији с нашим партнерима“, рекао је Петков, како преноси Ројтерс.

Москва је тражила правно обавезујуће гаранције НАТО да ће блок престати да се шири на исток и да ће се вратити на границе из 1979. године.

На питање шта то значи за Бугарску и Румунију, које су се придружиле НАТО после 1997. године, руско министарство спољних послова наводи да Русија жели да се сва страна опрема и војска повуку из тих земаља, додаје Ројтерс.

„Ради се о повлачењу страних трупа, опреме и наоружања, као и о другим корацима са циљем враћања ситуације на стање из 1997. године у земљама које нису биле чланице НАТО у то време. То укључује и Бугарску и Румунију“, истакао је Лавров.

Букурешт је оценио данас „неприхватљивим“ захтев Русије о повлачењу страних НАТО трупа присутних на румунској територију у оквиру уговора који Москва тражи да би приступила деескалацији украјинске кризе.

„Такав један захтев је неприхватљив и не може бити део предмета преговора“, навело је румунско министарство спољних послова у саопштењу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг