Србија

„Београд се игра, чекају да Руси уђу у Кијев“

Председник Хрватске Зоран Милановић је, у свом новом обраћању јавности поводом рата у Украјини, критиковао Србију и њен одоговор на кризу.

„Српско руководство не зна шта да каже, они су у пламену“, рекао је он и додао да ни Србија ни Република Српска нису у могућности да изазову проблеме на Балкану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Београд се игра, чекају да Руси уђу у Кијев. Београд је слаб, шта ће да нападну? Косово? Чиме? Воденим пиштољима?“, рекао је Милановић. Додик? Са чиме, уз чију подршку? Па не могу руски авиони да лете изнад чланица НАТО-а“, рекао је он.

„Чучали су и гледали шта се дешава. Можда је време да Београд одлучи да ли ће у ЕУ. Ако Вучић призна Донбас, онда треба оправдати признање Косова. И сами су дошли у незгодан, зачарани круг“, рекао је он.

Упитан да ли дели исте ставове са премијером Пленковићем, Милановић је одговорио дипломатски. „Тренутно да. Али све што сам раније рекао ја стојим иза тога. Познајем ствар, мислим да је ово могло да се избегне, не треба сад да говорим. Русија је урадила оно што није требало. Не знам да ли ц́е их санкције погодити“, искрен је он.

„Ако ћемо да лажемо те земље, онда је боље да никоме ништа не обећавамо“

Милановић је говорио и о политици ЕУ према државама Западног Балкана.

„Политика ЕУ према земљама Западног Балкана… Грузији не треба давати перспективу уласка у ЕУ, Запад је више пута обећавао и вукао Тирану, Подгорицу… То су заблуде, полуистине, а те земље су отвориле једно поглавље или неколико“, категоричан је Милановић.

„Ако ћемо да лажемо те земље, онда је боље да никоме ништа не обећавамо“, рекао је он.

„А увлачити Грузију у то је авантуристички. То је кавкаска држава, треба да има добар статус, али и добре односе са Русијом, ко год да је тамо био на власти. То је авантуристичка политика која не доноси ништа добро. Критеријум мора бити строг. НАТО мора бити ексклузиван клуб, само за одабране, а не за отворена врата“, рекао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: INDEX.HR