Србија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ВУЧИЋ: Ситуација није нимало наивна

Председник Србије Александар Вучић изјавио да ситуација по Србију, у вези кризе у Украјини, уопште није наивна.

Упитан да ли ће Србија сносити последице због неувођења санкција Русији, као и да прокоментарише твит Карла Билта да због тога Србија може да се поздрави од ЕУ, председник Србије је истакао да је реч о иживљавању јачих над слабијима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не памтим да је овако тешка ситуација била, да цитирам Лаушевића, ‘Година прође, али дан никад’, остарио сам у претходна три дана као у претходних 10 година“, рекао је Вучић коментаришући ситуацију у Украјини и притисак на Србију да уведе санакције Русији.

Говорећи о захтеву тзв. Косова да се хитно прими у НАТО, Вучић истиче да није реч о новој идеји. „Први пут сам чуо за то пре пар месеци, то није идеја Албанаца с Косова, то је идеја политичара из САД“, рекао је председник Србије.

Они тиме желе да натерају четири землље ЕУ које су чланице НАТО да признају независно Косово. „Ситуација није наивна за нас, али ко год да призна Косово, Србија ће се држати међународног права, поштоваћемо територијални интегритета, а то је Србија“, рекао је он.

„Без обзира на све притиске и уцене чуваћемо свој територијални интегритет“, истакао је председник Србије.

Одговарајући на питање новинара о наоружавању Немачке, Вучић каже да не зна тачно да ли је улагање од 100 милијарди ебвра које Немачка намерава да уложи у војску на годишњем или петогодишњем новоу, али истиче да је то изузетно важно.

„Нико не може да се пореди с Немцима по том питању јер имају најразвијенију војну индустрију у Европуии биће најснажнија армија у Европи. А на нас викну кад уложимо пар милиона“, рекао је Вучић и нагласио да ће када Немачка постане најјача војна сила у Европи то значити да се мења све.

Говорећи о хибридном рату против Србије, Вучић је новинарима упутио контрапитање: „Зашто мислите да се то не дешава. Да ли тварно мислите да се сви радују успеху Србије?“

Према његовим речима, они који воде тај рат против Србије урадиће све што мисле да могу да ураде, рећи ће да су ушли у ЕУ, да су згромили Србију, да Србија нема своју војску, а сад одједном Србија их претекла по БДП-у, драматично јача војску.

„Што то да воле. Њихово понашање је логично. Није ми јасно једино да када имате овако тешку ситуацију у Украјини ви видите да њих Укр уопште не интересује, већ им то служи само за напад на Србију“, додао је он.

„Свака лаж против Србије је дозвољена. Али не заборавите, Србија је научила да је газите. Да ли треба да их подсетим на 24.и 17. шта сте Србији радили пре 23 године и зато смо ми за очување међународног права и зато не можемо да подржимо напад на Украјину“, закључио је председник Србије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92