Србија

Стигло упозорење! ОПАСНО, СРБИЈИ ПРЕТИ НОВА ЕПИДЕМИЈА! На ову болест смо заборавили, а сада нам је пред вратима!

Србији прети епидемија морбила

Ушли смо у трећу годину како се расправља о вакцинацији против ковида 19, међутим, чини се да смо у целом ковид лудилу заборавили вакцинацију против других болести. Најјаснији пример је вакцинација деца против морбила која је у значајном паду претходних година, а епидемиолози упозоравају да смо на прагу нове епидемије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већина људи је у раном детињству примала ММР вакцину, односно цепиво против малих богиња, заушака и рубеле, које спада у ред обавезних у нашој земљи. Годинама се редовност вакцинације деце у Србији није доводила у питање, али подаци из претходних неколико година показују да родитиељи више не воде толико рачуна о овој битној тековини медицине.

Епидемиолог Радмило Петровић упозорава да Србији прети епидемија морбила.

– Само је питање тренутка када ће се у Србији догодити епидемија морбила. Не поставља се више питање да ли хоће или неће, него када ће. Када проценат вакцинације падне испод 95 одсто, епидемија је неминовна. По свему судећи, нама ће се најкасније догодити на јесен – изјавио је др Радмило Петровић, епидемиолог.

Он наводи да је ова вакцина током година некако доспела на листу „непожељних“ вакцина код антиваксера који су проширили своју опасну реторику да ово цепиво код деце изазаива аутизам.

Многи родитељи су скептични по питању ММР вакцине и повезују је с појавом аутизма, што нема никакве везе. Први знаци аутизма се појављају у периоду када се прима ММР вакцина, што многе родитеље доводи у заблуду. Чак и у Србији имате неке педијатре који су заговорници те америчке теорије завере на коју родитељи наседају, несвесни опасности коју са собом носе мале богиње или морбиле – рекао је епидемиолог Петровић.

Оно што је додатно забрињавајуће јесте чињеница да се Србија већ сусретала са овом врстом епидемије.

Последњи пут епидемија морбила у Србији била је пре скоро шест година, а тада је обухват ММР вакцином био око 82 одсто. Након те године, захваљујући конкретним акцијама, број вакцинисане деце се значајно повећао. Број вакцинисане деце, почео је да опада од 2020. године и почетка пандемије корона вируса.

Обухват вакцинације 2020. године био је 78 одсто за децу до две године и 84 одсто за вакцину која се прима пред полазак у школу.

Начелник болнице у Новом Пазару др Ервин Ћоровић је истакао неколико података који јасно показују размере невакцинсаности деце ММР вакцином.

– Приметан је значајан пад у последњих неколико година. У 2018. години од 1.522 детета која је требало вакцинисати, примило их је њих 570. У 2019. од 1.470 деце, вакцину је примило 547, док у 2020. години од 1.530 деце, цепиво је примило само 174 – рекао је др Ћоровић за „Блиц“.

Ово потврђује и др Шефадил Спахић, директор Завода за јавно здравље у Новом Пазару. Он објашњава и разлоге овако лошег одзива.

– На овом простору је антивакцинални лоби веома јак. Вакцинална посвећеност људи је овде је на нижем нивоу, а овде је тај превентивни рад мало заказао. Кад нема науке, онда су активне теорије завере. То је један разлог. Други је што се овде сматра успешним породицама само оне које имају пуно деце. Тако је антивакцинални лоби ударио тамо где је најтање. Пропагирали су да они који приме вакцину неће имати децу. Такође, смањен је број кадра лекара па се мало времена посветило као и у медијима – објашњава он разлоге (не)вакцинације у новопазарском крају.

Додаје да су се у овом крају такође борили са поплавама и епидемијом туберкулозе, а онда је почела и пандемија корона вируса.

– У 2017. години смо код једног мањег обухвата деце забележена је епидемија морбила. Тада смо доносили неке непопуралне мере. Да не може дете да се упише у вртић уколико не донесе потврду да је вакцинисано – рекао је Спахић за „Блиц“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Блиц