Свет

СВЕТ У ШОКУ! Датум и сат који су променили Украјину – ево шта се десило тачно 8 година пре признања ДНР и ЛНР

ГЛАВНИ и одговорни уредник „Вечерњих новости“ Милорад Вучелић говорио је у „Новом јутру“ телевизије Пинк о кризи у Украјини.

Вучелић је подсетио да је сломом Југославије и отимањем Косова пала и архитектура међународног права и безбедносних гаранција. Он је скренуо пажњу и на занимљиву подударност везану за кључне датуме новије историје Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Пошто се последњих дана бавимо бројевима и датумима, због палиндромског датума 22.02.2022, поделио бих шта сам прочитао у тексту Бојана Билбије. Наиме, 21. 02. 2014. године у 22.40 Виктор Јанукович је свргнут са власти, и поред споразума који су гарантовали немачки и пољски министри спољних послова. А 21. 02. 2021. године, у 22 и 40, потписан је акт о независности Доњецка и Луганска – каже он.

Подсећамо, ситуација на контакт линији у Донбасу ескалирала је ујутру 17. фебруара. У самопроглашеној Доњецкој и Луганској Народној Републици саопштили су о најинтензивнијем гранатирању из Украјине последњих месеци.

У петак 18. фебруара су лидери ЛНР и ДНР, Леонид Пасечник и Денис Пушилин, најавили евакуацију становника република у Русију због растуће претње од борбених дејстава.

Руководство Доњецке и Луганске Народне Републике апеловало је раније на Путина да призна њихову независност. Путин се у понедељак, после ванредне проширене седнице Савета безбедности, обратио грађанима Русије, рекавши да сматра да је неопходно донети одлуку о моменталном признавању суверенитета ЛНР и ДНР, јер они који су кренули путем крвопролића, насиља и безакоња нису признали и не признају ниједно друго решење сукоба у Донбасу, осим војног. Одмах након обраћања, председник је у Кремљу потписао указе о признавању ЛНР и ДНР.

 

Извор: Новости.рс