Свет

ЗАПАД ЋЕ ПОБЕСНЕТИ! Украјина ОДУСТАЈЕ?

Украјина захтевала хитан састанак са Русијом, а украјински амбасадор у Великој Британији каже да може да се размотри одустајање од чланства у НАТО.

Читав свет чека да види да ли ће бити одржан састанак Украјине и Русије, који је иницирао Кијев. У међувремену, од амбасадора Украјине у Великој Британији стиже порука да ће Украјина можда одустати од чланства у НАТО, како би спречила могући рат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тензије око Украјине су у порасту последњих неколико месеци, пошто су Вашингтон, Лондон и њихови савезници тврдили да Русија планира инвазију.

Амбасадор Украјине у Великој Британији Вадим Пристајко изјавио је у понедељак да би Кијев „могао да пристане“ да не уђе у НАТО ако би то могло да помогне да се спречи „рат“ са Русијом.

– Могли бисмо, посебно ако нам тако прете, уцењени и на то натерани – цитиран је Пристајко о томе да ли његова земља може да промени свој став о чланству у алијанси.

Подсетимо, Украјина је позвала на састанак Русију и кључне чланице Организације за европску безбедност због ескалације тензија на граници. Министар спољних послова Дмитро Кулеба рекао је да је Русија игнорисала званичан захтев да објасни гомилање трупа.

Кулеба је поручио да је следећи корак тражење састанка, који би требало да се одржи у оквиру 48 сати, како би се сазнали планови Русије. Москва је више пута демантовала да има планове да изврши инвазију на Украјину, иако је око 100.000 руских трупа распоређено око украјинске границе.

Неке западне земље упозориле су да се Русија спрема на војну акцију, а САД су рекле да је Москва спремна да отпочне нападе из ваздуха „у било ком тренутку“.

Више од десет земаља света захтевало је од својих држављана да подхитно напусте Украјину, а неке су донеле одлуку и да повуку и дипломатско особље из Кијева. Амерички CBS news јавља да ће САД повући сво своје особље из амбасаде у наредних 48 сати, позивајући се на три извор.

Подсетимо, и Србија је саветовала својим држављанима да размотре привремено напуштање Украјине.

Министар Кулеба је рекао да је Украјина у петак тражила одговоре од Русије о томе какве су им намере позивајући се на део Бечког документа – скуп безбедносних споразума – захтевајући да Москве објасни своје војне активности.

– Ако је Русија озбиљна када говори о недељивости безбедности у простору ОЕБС-а, она мора да испуни своју посвец́еност војној транспарентности како би деескалирала тензије и унапредила безбедност за све – рекао је он.

Ипак, украјински председник Владимир Зеленски, који је критиковао „панику“ коју изазивају такве тврдње, истакао је да није видео ниједан доказ да Русија планира да изврши инвазију у наредним данима.

У недељу је готово сат времена телефоном причао са америчким председником Џоом Бајденом. Бела кућа је саопштила да је Бајден поновио америчку подршку Украјини и да су се оба лидера сложила око „важности да се настави са дипломатијом и одвраћањем“.

У саопштењу из Украјине се наводи да се Зеленски захвалио Сједињеним Америчким Државама за сву подршку и да је председник Украјине позвао свог америчког колегу да дође у Украјину. Из Беле куће нису коментарисали позив за посету.

Иначе, само дан раније, Бајден је нешто више од сат времена разговарао са руским колегом Владимиром Путином, али без много напретка.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com