Свет

АЛАРМАНТНО! Горела највећа нуклеарка у Европи! Зеленски: „Могуће уништење Европе“

Жестоке борбе водиле су се око нуклеарке Запорожје, преносе украјински медији и наводе да су руске снаге пуцале на нуклеарку велику као шест Чернобиљских.

Прес служба Запорошке НЕ саопштила је да гранатирање једног од највећих нуклеарних објеката у Европи представља глобалну претњу. Украјински извори наводе да је први агрегат у ремонту, али да из њега није извађено нуклеарно гориво. Како кажу, Центар за обуку и контролни пункт субили у пламену док су блокови нетакнути и ниво зрачења је нормалан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са друге стране, руски извори пишу да путања наводног пројектила не указује на руско оружје и додају да то доказује и чињеница да нема уништења на земљи. Такође, наводе да се чак и у случају удара пројектила у нуклеарну електрану катастрофа не би догодила.

„Трупови совјетских и руских реактора дизајнирани су са огромном маргином сигурности. Да бисте их уништили, потребно је да циљано бомбардујете исто место дуго времена директним ударцима“, наводе.

„Стручњаци наводе да је нуклеарни блок високо заштићен објекат и пројектован тако да се при најмањој опасности реактор аутоматски гаси, као и да може и ручно да се искључи“, шишу украјински медији. Према њиховим речима, реактор је готово немогуће дићи у ваздух.

Зеленски: „Не дозволите да Европа умре“

Председник Украјине обратио се током ноћи поводом напада на нуклеарку:

„Европа мора да се пробуди! Највећа нуклеарна електрана у Европи гори. Управо у овом тренутку. Руски тенкови пуцају на нуклеарне блокове. Опремљени су термовизијским визирима. Знају на шта пуцају. Спремали су се за то.

Обраћам се свим Украјинцима, Европљанима, људима који знају реч Чернобиљ. Ко зна колико је туге и жртве донела та експлозија у нуклеарки. Била је то глобална катастрофа.

Русија то жели да понови и сада по томе делује. Али шест пута више. Европљани, пробудите се, молим вас! НЕ у Запорожју има 6 енергетских блокова, само један је експлодирао у Чернобиљу.

Контактирали смо лидере других земаља и наше партнере. Нема друге земље на свету, осим Русије, која је икада пуцала на нуклеарне блокове.

Први пут у историји човечанства терористичка земља је употребила тероризам нуклеарне енергије.

‘Покријте свет нуклеарном прашином’ — то није само претња из Руске Федерације, то је сада реалност. Немамо појма шта ће довести до пожара у НЕК.

Руску војску треба зауставити. Одмах обавестите своју владу, Украјина има 15 нуклеарних блокова. Ако дође до експлозије, биће крај свему, крај Европи.

Само тренутне акције Европе могу зауставити руске снаге. Не дозволите да Европа умре!“

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92