Русија

ЕУ има предлог: СМАЊИТЕ ТУШИРАЊЕ, ВОЗИТЕ БИЦИКЛ И НОСИТЕ ЏЕМПЕРЕ! Криза дрма Европу

ЕУ позива грађане да мање возе, искључују клима уређаје и да раде од куће три дана у недељи, како би смањили ослањање на руску нафту и гас. Европска комисија каже да би мере, које је израдила Међународна агенција за енергетику, уштеделе домаћинствима у просеку близу 500 евра годишње.

Ако би сви грађани ЕУ следили план у девет тачака, под називом Играјући своју улогу, то би уштедело довољно нафте за пуњење 120 супер танкера и довољно природног гаса за грејање скоро 20 милиона домова, наводи ЕК.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кампања с циљем да Европа постање мање зависна од гаса из Русије траје веће неко време. Спроводе је земље чланице појединачно, а сада и европске институције званично.

– Обуците топлу јакну или џемпер, чарапе и папуче, а ако останете код куће, можда се термостат може смањити за један степен – саветовали су претходних месеци у неколико наврата немачки министри финансија и економије.

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок потом је рекла да ће Немачка престати да увози нафту из Русије до краја ове године.

– Кажем овде јасно и недвосмислено – да, Немачка ће постепено потпуно прекинути увоз руске енергије. Бићемо на нули до краја године, а онда следи гас – оценила је Бербок.

Сада су ЕУ и Међународна агенција за енергетику у кампању кренули и много конретније и амбициозније.

– Европљани су помогли Украјини давањем донација или директном помоћи избеглицама, а многи би желели да учине више. Већина домаћинстава такође има веће рачуне за енергију због енергетске кризе коју је погоршао рат. Коришћење мање енергије и смањење зависности од руских енергената, није само начин којим Европљане могу да своје рачуне, већ и начин којим се подржава Украјина и помаже у смањењу прихода Русији којом финансирају инвазију – навели су ЕУ и Агенција који су грађане позвцали на „активности“ кроз предлог од девет тачака.

Према плану, смањивањем термостата за 1 степен уштедело би се око 7 одсто енергије која се користи за грејање, док би постављање клима уређаја на 1 степен на ниже могло да смањи потрошњу електричне енергије и до 10 одсто.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс