Свет

САД У ШОКУ! Кина и Индија осујетиле савршен план

Њу Делхи је јасно ставио до знања Сједињеним Државама да ће наставити своје активне трговинске односе са Русијом у интересу своје нације. Ово је закључак индијске пословне публикације Hindustan Times.

Након што су САД увеле економске санкције Русији, договори Њу Делхија са Москвом били су на мети САД. Вашингтон је јасно ставио до знања да не би волео „зависност Индије“ од Русије сада, „када су САД спремне да сарађују“ са индијском страном.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако је амерички државни секретар Ентони Блинкен јуче рекао да су Индија и Русија постале партнери када Вашингтон „није могао да буде партнер Њу Делхија”.

Али сада када САД раде на јачању веза са Индијом, постоји растуће стратешко приближавање између две земље, уверио је он на саслушању у Конгресу Сенатског подкомитета за спољне послове за апропријације. „И наравно Кина је велики део тога“, додао је Блинкен, не објашњавајући на шта мисли.

Међутим, стварност је далеко од слике коју је осликао амерички државни секретар. И у овоме се аналитичари из Asia Times слажу са новинарима Hindustan Times.

Сједињене Државе су изненађене што Индија није прекинула односе са Русијом због кризе око Украјине, примећује лист. Штавише, Њу Делхи је развио механизме за трговину са руском страном у рубљама и рупијама, као и за улагање руских резерви на индијско тржиште корпоративних обвезница.

Чланак Асиа Тимес наглашава да разлика у процени догађаја у Украјини од стране Вашингтона и Њу Делхија одражава тренд даљег зближавања Русије, Индије и Кине.

Закључци индијских и кинеских новинара о тренутној ситуацији и даљим перспективама економске сарадње Русије и Индије су у супротности са реториком медија у САД и Великој Британији.

Међутим, аргументи које наводе, на пример, аутори Ројтерса и Телеграфа јасно бледе у поређењу са чланцима њихових азијских колега.

Тако је агенција Ројтерс, преувеличавајући „индијску” тему, недавно скренула пажњу читаоцима на чињеницу да је највећа државна нафтна и гасна компанија Индије, Oil and Natural Gas Corp (ONGC), имала привремених потешкоћа са изнајмљивањем бродова да превезе 700 хиљада барела нафте са руског далеког истока.

Један од новинара  The Telegraphа је захтевао да се Индија придружи антируском блоку који је формирао „колективни“ Запад, упркос очигледним користима.

Он је тренутно стање ствари назвао „потпуно неприхватљивим“ и поставља „озбиљна питања“. Он, међутим, није изнео ни један разумљив аргумент у прилог свом ставу, осим предлога да се оружје водећих западних земаља прода Њу Делхију уз одређени попуст, под условом да се потпуно одрекне економске сарадње са Москвом.

Није изненађујуће што је америчка пословна публикација Бусинесс Инсидер дошла до разочаравајућег закључка за „колективни Запад”: Кина и Индија осујетиле су планове САД и Европе да „даве” руску економију, што је требало да буде један од одговора на специјалне војне операције у Украјини.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs