Русија Свет

ЗАПАД ХОЋЕ ДА УНИШТИ РУСИЈУ УВОЂЕЊЕМ САНКЦИЈА, али сви ефекти ће трајати и постајати гори, до једног тренутка!

Иван Тимофејев, један од водећих ескперата руске спољне политике објавио је текст у ком објашњава зашто Запад никад неће сломити Русију

На почетку текста који је пренела Раша тудеј, он подсећа да је прошло месец дана од како су Русији наметнуте санкције, чија је карактеристика да су оне историјски посматрано, без преседана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

”Све кључне руске индустрије су нападнуте, а све руске резерве у иностранству су замрзнуте. Такође, тешке санкције наметнуте су и технолошком и индустријском сектору”, навео је Тимофејев.

А све се то одиграло, како истиче, у веома кратком временском периоду, а једина слична ситуација са овом данашњим Русији се догодила још само једном – након револуције 1917. Оно што је симптоматично је да, оцењује Тимофејев, западне корпорације и компаније практично трче испред политичара у вези увођења санкција.

„Компаније су раније остајале ван политике, а сада се бојкотују и они руски сектори који нису званично под санкцијама“, каже руски спољнополитички експерт.

Све се то, каже он, претвара у културу „укинути Русију“ – у оквиру које се укида и санкционише све што је руско.

Све ће то наравно јако утицати на руску економију, која ће претрпети огромне губитке, доћи ће инфлација, пашће продуктивност, ослабиће се технолошко напредовање… Сви ефекти санкција ће трајати и постајаће све гори, посматрано на средњерочном и дугорочном ниву, наводи он даље.

Али, санкције немају или имају мало ефекта на Путинову политику. Москва једноставно не верује да ће било шта Запад натерати да повуче све казне које је наметнуо Русији.

“Можемо очекивати да ће Запад у неком моменту олабавити те санкције, али како би ублажиле утицај које оне имају на њиихове економије. Историјски посматрано, сви знамо да рестрикције наметнуте великим нацијама не успевају да натерају те нације да промене свој курс“, истуче Тимофејев.

Такође је, сматра он, тешко за очекивати да ће те санкције натерати људе да изађу на улице и свргну Путинов режим.

„Тачно је да ће ефекат санкција бити такав да ће средња класа пасти на ниво нижег слога, И да ће најнижи слојеви прећи у друштва испод границе сиромаштва, али исто то друштво ће углавном кривити Запад, а не Кремљ“, објашњава Тимофејев.

То значи да је ситуација таква да – што се више санкција уведе Русији то ће довести до још већег антизападног расположења. Јер, људи никада неће прихватити то да су кажњени једноставно због тога што су Руси, без обзира шта они мислили о ситуацији у Украјини, објаснио је он.

Тимофејев наводи и да ово није крај увођењу рестрикција Русији, додајући да ће их бити још, али напомиње и једну важну ствар – жртве овога свега су обични Руси и Украјинци.

„Сваки војни сукоб се мора зауставити и решити, јер су животи и будућност тих људи важнији од било каквих санкција или политичких амбиција“, закључује он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Б92/Курир