Србија

ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА ПОЗНАТОГ МЕТЕОРОЛОГА: Михољско лето нас још не напушта, али ево када стиже ПРЕОКРЕТ

Метеоролози поручују да ће данас у Србији бити мало и умерено облачно, међутим, ова промена у односу на сунчани почетак седмице биће краткотрајна.

Метеоролог Марко Чубрило очекује до викенда умерено захлађење и прохладне ноћи, али суве дане, а затим релативно топло време, за викенд уз кишу повремено, док би до краја месеца било суво и топло.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У среду ће се преко региона преместити хладан фронт који својом главнином одлази источније од нас. Уследиће пролазно наоблачење, вероватно без кише, појачан северозападни ветар и захлађење тако да ће у четвртак уз претежно ведро време максимуми бити од +12 до +18 степени Целзијуса што је око просека за овај део године – каже Чубрило.

Ноћ ка петку биће ведра и хладна, на планинама преко 800 метара надморске всине треба очекивати појаву слабог мраза, док би слаб приземан мраз био могућ и у низијама, посебно у источној половини региона. Ноћни минимум би се испод 800 метара надморске висине требао кретати од +1 до +7 степени Целзијуса.

Чубрило наводи у прогнози да ће у петак током дана бити претежно сунчано и прохладно. Увече у кошавском подручју југоисточни ветар биће појачању. За викенд се очекује поново релативно топло, али уз променљиво облачно време и појаву кише и пљускова.

– Падавине се углавном очекују над западним, југозападним, средишњим и северозападним пределима региона. Углавно се не очекују количине преко 10 мм талога. Ветар за викенд јужни, а максимум од +15 до +22 степена Целзијуса. Током последње недеље октобра изгледно је суво и релативно топло време уз темперауре изнад просек за крај октобра. Јутарње од +4 до +11, а дневне од +16 до +23 степена Целзијуса – каже метеоролог.

Чубрило додаје да могуће захлађење за почетак новембра и даље стоји на прорачуну дугорочног ЕЦМWФ модела, али је његов интензитет последњим ажурирањем смањен те би се температуре тада по тренутним симулацијама кретале око просека.

 

Извор: Курир.рс