Србија

ДАЧИЋ: Имамо информације о плану Куртија – КРЕЋЕМО

Фото: Јутјуб

Софија — Шеф српске дипломатије изјавио да је Србија добила информацију да ће косовски премијер у децембру поднети захтев за пријем у ЕУ.

„Курти у својој еуфорији лудила жели у децембру да поднесе захтев за пријем у ЕУ, односно за отпочињање тог процеса, да Косово добије статус кандидата. То су озбиљне информације које имамо из ЕУ, да се то планира, и зато смо донели одлуку да хитно разговарамо за сваки случај са свим земљама које не признају Косово“, рекао је Ивица Дачић новинарима у Софији.

Он учествује на састанку министара спољних послова Централно европске иницијативе.

Дачић је навео да је у Софију дошао да са тим информацијама упозна и бугарског министра спољних послова Николаја Милкова, али је такође истакао да је најважнији састанак данас био са мађарским министром спољних послова Петером Сијартом који је, како је рекао, поред Виктора Орбана несумњиво један од наших највећих пријатеља.

Дачић је казао да је тим поводом разговарао са словачким министром спољних послова, те да ће сутра бити у билатералној посети Грчкој, а намерава да контактира румунског, шпанског и кипарског министра спољних послова да се те земље супроставе и да видимо да се, како је рекао, не деси неко негативно изненађење.

„Ми сматрамо да је то немогуће, али зато ми је био важан састанак са Сијартом и могу да пренесем његове веома чврсте речи да Мађарска неће подржати ако дође до таквог захтева за отпочињање процеса придруживања од стране Косова као што неће подржати разматрање предлога за чланство у Савету Европе”, истакао је Дачић.

Он је додао да је то веома важна информација за Србију, наводећи да је то последица добрих односа председника Александра Вучића и премијера Виктора Орбана, као и односа две земље који су партнерски и братски.

“Мислим да је то веома битно јер у ЕУ ниједна одлука не може да се донесе без консензуса. За нас је у овом тренутку битно да се спрече сва могућа изненађења и да то буде неки додатни фактор приртиска за нашу земља”, рекао је Дачић.

Он је навео да Бугарска има другачији приступ, подсетивши да је та земља признала независност Косова.

“Признаје и Мађарска, али сматрају да је за сваки даљи причу неопходно да постоји договор, односно дијалог између Београда и Приштине. Док тог договора нема Мађарска неће подржавати једностране акције Приштине”, навео је Дачић.

Он је поручио да ће Србија разговарати са свим земљама ЕУ и да је веома важно да сви разумеју шта се дешава на КиМ.

“Залажемо се за Бриселски споразум, за разлику од Куртија који не жели да спроводи спразум и зато нисмо задовољни када ЕУ даје саопштења у којем прозива све стране а никаквог разлога према Србији за то нема, напротив”, додао је Дачић.

Дачић је истакао да Бриселски споразум има два дела, један је формирање ЗСО, а други учешће Срба у институцијама, наводећи да друго неће бити док не буде првог.

“Девет година је заиста дугачак период”, поручио је Дачић.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930