Свет

Ердоганов одговор: Председник Турске без длаке на језику, шеф Алијансе у шоку – откривен је и разлог!

Турска неће одобрити приступање Шведске и Финске НАТО алијанси све док ове две земље не предузму неопходне кораке.

Председник Турске Реџип Тајип Ердоган је разговарао са генералним секретаром НАТО савеза, Јенсом Столтенбергом. Председник Ердоган је рекао да ће потези Шведске и Финске одредити колико ће процес придруживања бити брз и када ће се завршити, пише британски „Гардијан“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Анкара је оптужила две нордијске земље да пружају уточиште курдским милитантима, које Турска сматра терористима, и одбила је да ратификује приступање две земље НАТО алијанси, без обзира на споразум постигнут у јуну. Ердоган и Столтенберг одржали су приватни састанак у петак у Истанбулу који је био затворен за јавност.

Да подсетимо, у мају 2022. године су Финска и Шведска одустале од деценије неутралности и поднеле захтев за чланство у НАТО након што је оочео рат у Украјини 24. фебруара 2022. године. Ердоган је запретио да ће блокирати њихов процес придруживања и затражио је неке уступке, али је у јуну постигнут споразум између Турске, Финске и Шведске који је укључивао одредбе о екстрадицији и размени безбедносних информација. Нови премијер Шведске Улф Кристерсон требало би да посети Анкару у уторак како би се састао са Ердоганом, а Стокхолм се нада да ће та посета можда довести до промене става Турске.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО