Свет

НЕМАЧКИ ПЕНЗИОНИ СИСТЕМ ПРЕД РАСПАДОМ! Ево шта да раде Срби који се надају иностраној пензији

Кризна времена са собом повлаче потребу грађана да улажу и тако обезбеде себи неку врсту сигурности. Посебно осетљв слој друштва, пензионери, ових дана слушају вести о краху немачког пензионог система, а ми смо проверавали у ком стању је наш систем, као и када и у шта је добро улагати.

Брокер Ненад Гујаничић наводи да кад говоримо о улагањима, најпре треба поћи од склоности самог штедише према ризику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Што је конзервативније улагање то је нижи очекивани принос и обрнуто. Ако говоримо о најмање ризичним улагањима то су свакако државне обвезнице које неће бити исплаћене само у случају да држава банкротира“, каже Гујаничић.

Додаје и то да што је држава стабилнија и има јаче финансије она ће лакше да се задужује на тржишту, односно власници њених обвезница ће добијати мање камате.

Кад је реч о српском пензионом систему, он је одавно у дефициту и налази се у неравнотежи између прихода и расхода.

„Пре свега због чињенице да је однос у броју запослених и пензионера у великој мери превагнуо на другу страну. Стога се део актуелних државних пензија субвенционише директно из буџета. Приватни пензиони фондови су добровољни и саме компаније могу уплаћивати средства у ове фондове за запослене, а може и сваки грађанин појединачно спроводити уплате. Иако се ова улагања из године у годину повећавају тек око 10 одсто запослених штеди кроз приватне пензионе фондове док је њихова имовина тренутно свега око 400 милиона евра“, истиче саговорник Нове.

Највећи проблем пензионих фондова
Гујаничић истиче да је државни пензиони фонд врста „проточног бојлера“.

„Највећи проблем пензионих фондова је што махом инвестирају у домаће државне обвезнице јер немамо развијено тржиште капитала па чланови тих фондова зависе од здравља јавних финансија Србије. На овај начин види се да су ризици и државних и приватних пензија идентични, што није била идеја код увођења трећег стуба пензионог система – добровољних пензионих фондова“, каже Гујаничић.

Немачки систем пред крахом
Немачкој је потребна велика друштвена реформа, попут оне која се догодила након поновног уједињења.

Тако је рекао је председник Савеза немачких удружења послодаваца (БДА) Рајнер Дулгер за недељно издање Билда.

„Начин на који наши системи социјалне сигурности функционишу данас, неће моћи да функционишу у следећих пет година. Трошкови ће експлодирати“, рекао је Дулгер, преноси Индекс.

 

Извор: Нова