Србија

ДО БОЖИЋА ДА СЕ СВЕ РЕШИ! Овој европској земљи српска војска је трн у оку на КиМ

Фото: Јутјуб

Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде сматра да барикаде на северу КиМ треба уклонити пре Божића и да је захтев Београда за повратак српских снага на КиМ „апсурдан и неприхватљив“.

Роде је за приштинску КТВ рекао да барикаде треба што пре да уклоне они који су их поставили, преноси Коха.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Наш став је јасан. Оне су нелегалне и они који су их поставили треба да их уклоне што пре. Кфор је ту и обезбеђује безбедно окружење и слободно кретање. Тако да сам оптимиста да ће се то реализовати, надам се што пре, јер последње што нам треба је даља ескалација ситуације“, рекао је Роде.

Према његовој оцени, људи на северу трпе због барикада.

Роде је оценио да је потребан дијалог, а не конфронтације и додао да Немачка стоји уз Приштину у деескалацији ситуације.

„Они који су одговорни за барикаде треба добро да размисле да тиме наносе штету свом становништву“, рекао је Роде.

Срби на северу Косова и Метохије протестују на барикадама због хапшења сународника и присуства косовске полиције на северу покрајине.

Немачки амбасадор у Приштини је захтев Београда Кфору за повратак српских снага на КиМ оценио као „апсурдан и неприхватљив“.
Роде је рекао да је став Немачке јасан у вези са тим захтевом, а према његовим речима, исти став имају и САД.

„Као што знате, мој министар је то јасно рекао, то је неприхватљив захтев. Једноставно речено: апсурдан захтев. Имамо Резолуцију 1244. Постоји неколико параграфа који су примењени у тадашњој ситуацији“, рекао је Роде.
Он је додао да Немачка и све земље које су признале независно Косово признају Косово као независну државу и да је, како је навео, „незамисливо да бисмо у независној земљи урадили нешто противно жељама независне земље“.

Роде сматра да је формирање Заједнице српских општина обавеза коју је Приштина преузела, али је додао да „није циљ формирање још једне Републике Српске“.

Навео је да је предлог статута ЗСО припремила немачка невладина организација Еберт фондација, заједно са Европским институтом за мир и истакао да је тај предлог у складу са одлуком уставног суда у Приштини из 2015. године.

„То је врста аутономије у неким сферама која не угрожава територијални интегритет или суверенитет Косова“, рекао је немачки амбасадор.
Додао је да тај предлог предвиђа неке надлежности у области здравства, образовања и „можда чак и планирања, све у складу са косовским законима“.

 

Извор: Ало