Свет

БЕЛОРУСИЈА ПОСТАЈЕ ДЕО РУСИЈЕ! Ево када се ово очекује!

Русија планира да припоји суседну Белорусију до 2030. године, наводи се у документу који је наводно процурио из руске председничке администрације. Документ је набавио и о њему известио међународни конзорцијум новинара из новинских организација, укључујући Јаху њуз и немачки Зидојче цајтунг.

План за политичку, економску и војну инфилтрацију Белорусије наводно је откривен објавливањем документа који датира из лета 2021. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Документ, који наводно датира из лета 2021. године, је план за политичку, економску и војну инфилтрацију Белорусије. Планови су постављени у различитим фазама: краткорочни или до 2022. године, средњорочни или до 2025. године и дугорочни, односно 2030. године. Дугорочни план се претвара у формирање заједничке „синдикалне државе“ под руским вођством.

Обе земље су већ формално део такозване „државе уније“, према споразуму из 1999. године. Споразум поставља правни основ за интеграцију две земље. Међутим, медији који су добили дотични документ сугеришу да су планови Русије више о анексији Белорусије до 2030. године.

Шта каже документ?

Под насловом „Стратешки циљеви Руске Федерације у Белорусији“, документ на 17 страница говори о потискивању западног утицаја у региону и утврђивању против НАТО-а. Уколико би се такав план икада остварио, Русија би постала непосредни сусед Литваније и Пољске, две чланице НАТО-а и Европске уније.

Некада део бившег Совјетског Савеза, Белорусија је задржала чврсте везе са Русијом након распада Уније захваљујући политици Александра Лукашенка, који је председавао земљом од 1994. године. Последњи избори у земљи 2020. били су спорни и наишли су на затварање опозиционих кандидата и протесте широм земље након што се Лукашенко прогласио победником. Хиљаде је ухапшено у акцији која је уследила. САД и Европска унија одговориле су тиме што више не признају Лукашенка као председника земље.

Колико је документ аутентичан?
Оба поменута медија су рекла су да су разговарали са аналитичарима и стручњацима који су потврдили аутентичност документа. Јаху Њуз је цитирао неименованог западног званичника који је рекао да је документ припремила председничка дирекција за прекограничну сарадњу.

Пододељење Путинове председничке администрације основано је у октобру 2018. Извор је рекао за Јаху Њуз да је добило задатак да предложи нове стратегије за постизање стратешких циљева Русије у Естонији, Летонији, Литванији, Белорусији, Украјини и Молдавији. Неименовани западни обавештајни официр рекао је за Јаху Њуз да су руске обавештајне службе и оружане снаге допринеле плану.

 

 

 

Извор: Ало