Србија

ОТКРИВЕНА НАЛАЗИШТА НАФТЕ У СРБИЈИ! Овај крај има да процвета

Фото: Јутјуб

Бушотине за нафту и гас готово сваке године ничу у Војводини, подручју које је најбогатије налазиште нафте у земљи.

С обзиром на непредвидива кретања цена нафте са којом се суочавамо од почетка рата у Украјини, и још мање предвидива кретања цена нафтних деривата, намеће се питање колико наша земља има сопствене нафте. Последње процене говоре да Србија већину сирове нафте увози, док из домаће производње подмирује четвртину потреба или 26,1 одсто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сигурно је да Србија не спада у земље богате нафтом и гасом, али резерве које поседује свакако су од значаја за ову грану индустрије, а када су у питању налазишта нафте, она су концентрисана претежно у Војводини, док је најдубља нафтна бушотина Крајишник.

Министарство рударства и енергетике је за МОНДО навело да се највећа налазишта нафте и гаса у нашој земљи налазе на простору Војводине, тачније северног Баната (поља: Велебит, Кикинда, Мокрин итд). Додају да се уједно проналазе и нова налазишта нафте и гаса, а последњи пут, црно злато је откривено и на територији уже Србије.

“У централној Србији значајнија налазишта су откривена на територији општине Пожаревац, Костолац, Велико Градиште и Мало Црниће, (лежишта: Сираково, Брадарац-Маљуревац, Касидол и Острово која су уједно и експлоатациона поља). Последње локације на којима је нафта откривена су: на територији АП Војводине поље Иђош, а на територији уже Србије поље Касидол”, наводе из Министарства.

Како додају из Министарства, на територији Републике Србије избушено је више од 2.000 бушотина нафте и гаса, од којих је око 800 у производњи, а најдубља бушотина је Крајишник, дубине 4.650 м.

С друге стране, у погледу технике бушења која се примењује, из Министарства рударства и енергетике објашњавају да се приликом извођења бушотина примењује ротационо бушење.

“Начин и методе експлоатације нафта се дефинише у зависности од услова и карактеристика лежишта и геолошке грађе терена. На неким пољима експлоатација се врши еруптивним путем, а на неким уз помоћ пумпи. Експлоатација се обавља у складу са одредбама релевантних законских и подзаконских аката, између осталих и оних који се односе на заштиту животне средине. У циљу заштите живота и здравља људи и животне средине раде се Студије о процени утицаја на животну средину”, истичу из Министарства наглашавајући да по питању експлоатације нафте у претходних неколико година није дошло до значајнијих промена.

 

 

Извор: Мондо