Свет

АВИОН СУДЊЕГ ДАНА СТИГАО У ЕВРОПУ! Ево шта САД жели да поручи!

Амерички авион Боеинг Е-6Б стигао је на Исланд, а његов маневар је везан за Русију, преносе белгијски медији.

Руски председник Владимир Путин потписао је крајем фебруара закон којим се суспендује учешће Русије у Споразуму о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова вест изазвала је велики одјек на Западу, где су позвали Москву да преиспита своју одлуку. Према белгијским новинарима, амерички званичници не само да су критиковали став Русије, већ су јој послали и одређени сигнал у вези са тим, преноси Ла Либре.

Неколико дана након одлуке Русије да суспендује СТАРТ уговор, са Исланда су стигле прилично занимљиве вести. Тамо је стигао амерички Боинг Е-6Б Меркур, познатији као авион Судњег дана.

Е-6Б Меркур је замишљен као вишенаменски авион за контролу и навођење у нуклеарном сукобу. Дизајниран је да обезбеди резервну комуникацију са нуклеарним подморницама америчке морнарице.

Поред тога, летелица може да се користи као штаб Стратешке команде САД. На много начина, због тога Е-6Б Меркур има надимак „Авион апокалипсе“ или „Авион Судњег дана“.

„Вест о прераспоређивању Е-6Б Меркур изазива посебну пажњу, не само зато што је Кремљ прошле недеље објавио да обуставља учешће у новом СТАРТ уговору о смањењу и ограничењу стратешког офанзивног наоружања“, обавештавају белгијски аналитичари.

Стручњаци Ла Либре сматрају да је долазак америчког „авиона судњег дана” на Исланд далеко од обичног и безазленог догађаја. Ови маневри су сигнал Русији. САД желе да покажу руској страни спремност да одговори на сваку промену ситуације.

 

 

 

Извор: Wебтрибуне