Свет

СТИЖУ ТЕНКОВИ У УКРАЈИНУ! Ове две земље шаљу донацију!

Данска и Холандија ће заједно донирати Украјини 14 тенкова Леопард 2, саопштиле су данас те две земље. Тенкови Леопард 2А4, који ц́е бити купљени од треће стране и обновљени, требало би да буду испоручени у првом кварталу 2024, навеле су две земље у заједничком саопштењу, пренео је Ројтерс.

„То је апсолутно кључно за наду да Европа буде мирна и безбедна, да не дозволимо Украјинцима да ратују сами“, изјавио је вршилац дужности министра одбране Данске Троелс Лунд Поулсен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За Сеул ће одлука о томе да ли да испоручи оружје Украјини „зависити од Русије“, саопштила је данас канцеларија корејског председништва.Канцеларија јужнокорејског председника Јун Сук Јеола саопштила је да „Јужна Кореја не може да остане скрштених руку у односу на масакр који међународна заједница озбиљно схвата“.

„Од Русије ће зависти шта ће се даље десити“, рекао је неименовани председнички званичник.

Политика Јужне Кореје је да не испоручује оружје земљама у активном сукобу, што отежава испоруку оружја Украјини, рекао је исти извор.

„Осим ако цивили не буду умирали масовно, наша тренутна позиција остаје непромењена“, додао је званичник.

Јужна Кореја је подржала економске санкције Москви и послала хуманитарну помоћ Украјини. Такође је недавно потписала велике уговоре о наоружању са европским земљама, укључујући Пољску.

 

 

Извор: Курир