Русија

ЗБОГ ОВОГ ПОЛУОСТРВА ЈЕ ПУТИН У ХАОСУ, А НИЈЕ У ПИТАЊУ КРИМ!

Од како је Финска приступила НАТО алијанси Владимир Путин је у још већем проблему, јер је недалеко од руско-финске границе полуострво Кола.

Руског председника Владимира Путина је избацила из такта вест о пријему Финске у НАТО савез, пре свега због тога што ће од сада делити 1.340 километара границе са најмоћнијом војном Алијансом на свету, али из још једног разлога. На граници са Финском налази се и полуострво Кола – једна је од најгушћих ризница нуклеарног оружја на целој планети.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Управо то многи аналитичари сматрају главним узроком бурне реакције Москве на улазак Финске у НАТО. Полуострво Кола налази се на крајњем северозападу Русије, и готово у целости је унутар Арктичког круга. На њему се налази руска арктичка флота у луци Мурманск има своје базе нуклеарних ледоломаца, али у близини су и бројне базе нуклеарних подморница наоружаних интерконтиненталним бојевим главама које дословно могу да дохвате другу страну планете. Поврх тога, на полуострву је и густа мрежа авио база руске војске, са стратешким нуклеарним бомбардерима дугог домета као што су Тупољеви Ту 160, Ту 122Н и Ту 95.

Полуострво има и разну другу војну имовину и масовно стационирану војску која чува огромна рудна богатства полуострва, од рудника никла и бакра, па до хидроелектрана и рибарске индустрије. Проблем Русије је невоља у слабој повезаности целог овог изузетно важног подручја са остатком земље: комплетно полуострво Кола сједињено је са матицом тек једном једним путем и једном железничком пругом. Од Мурманска према рачвању изнад Санкт Петербурга води око 700 километара дуг пут који је у досадашњим геополитичким околностима био прилично сигуран. НАТО снаге могле би потенцијално да га угрозе тек са севера, из Норвешке, али та полазна позиција не обећава због мање од 30 километара улазне пограничне ширине.

Гнев Кремља је најпре изашао на видело саопштењем министарства спољних послова Русије у ком се наводи да ће улазак Финске у НАТО негативно утицати на односе Москве и Хелсинкија и да ће Русија бити принуђена да предузме контра мере, укључујући оне војно-техничког карактера, „да би одагнала претње за сопствену националну безбедност“.

У саопштењу се оцењује да улазак Финске у НАТО представља раскид са „мудром традицијом“ неутралности те земље и додаје да ће Финска ће постати „само једна од малих држава чланица које ни о чему не одлучују“. „Сигурни смо да ће овој исхитреној одлуци финских власти, која је донета без референдума и дубинске анализе последица чланства Финске у НАТО, судити историја“, закључује се у саопштењу.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО

Ознаке