Србија

КРУПАН ГРАД ПОГОДИО ЗАПАДНУ СРБИЈУ И БЕОГРАД: Вода се излила на путеве, малињаци опустошени (ВИДЕО)

Републички хидрометеоролошки завод објавио је да се широм Србије могу очекивати пљускови са грмљавином, осим на северу земље, где ће се задржати суво време.

Јако олујно невреме праћено крупним градом и грмљавином током поподневних сати захватило је подручје читаве Западне Србије, али и Београд.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се на снимцима постављеним на друштвеним мрежама може видети, у главном граду забележен је и град.

Град је ипак највећу штету направио на пољопривредним усевима у селима код Ужица.

„Град величине ораха тукао је дуже од десет минута. Све је обелело у неколико тренутака, а највећа штета је поново на малињацима. Плашимо се да је берба завршена, а да није ни почела. Какво је тачно стање знаћемо кад невреме прође и изађемо у воћњак“, казали су за РИНУ мештани села Рибашевина код Ужица.

Услед обилних падавина излили су поједини бујични потоци у селу Каран, а поново су поплављени поједини локални путеви. Осим околину Ужица, јак град опустошио је и села на планини Каблар код Чачка.

„Ово је била незапмћена провала облака. Град је тукао скоро пола сата, величине од зрна кукуруза до плода трешње. Двориште нам је обелело као да је пао снег. Највећа штета је вероватно на малинама, оне су сад скоро па пред брање. Већ сатима немамо струје“, рекла је Мира Старчевић из села Врнчани на Каблару.

Противградни стелци су деловали са свих противградних станица и испаљен је велики број ракета. На тај начин причињена штета од града је бар мало ублажена.

Невреме је оштетило велики број локалних путева на територији општине Лучани, у месту Тучково вода се излила преко главне магистрале која води ка Пожези што је довело до колапса у саобраћају.

На улазу у Нову Варош велика стена се одвалила и пала на коловоз.

Град „тукао“ Копаоник

Најављено невреме током раних јутарњих сати погодило је подручје Копаоника и околних места. Киша која се убрзо претворила у јак и крупан град засули су и сам центар ове популарне планине.

„Град величине лешника тукао је све редом двадесет минута, људи су трчали да морали да се склањају у оближње локале. Небо се само одједном зацрнело и почело је да туче, нико није очекивао да ће невреме и јак град потрајати скоро пола сата“, казао је за Рину Миладин из Чачка који се у тренутку невремена налазио на Копаонику.

Он је додао да је град овог интензитета на појединим местима направио материјалну штету на пољопривредним културама али и на објектима.

Извор: Б92/РИНА