Свет

АМЕРИКАНЦИ У НЕВЕРИЦИ! Пао договор, крећу огромне глобалне промене!

Русија и афричке земље супротставиће се покушајима употребе међународних правних инструмената контроле наоружања у политичке сврхе, наводи се у  усвојеној коначној декларацији другог самита Русије и Африке.

Како се додаје у декларацији, објављеној на сајту Кремља, Русија се договорила са афричким земљама да раде у Савету безбедности УН на ублажавању и укидању санкција афричким државама, преносе РИА Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија и афричке земље, напомиње се у тексту, противе се једностраним санкцијама, укључујући и секундарне, као и замрзавању суверених златних и девизних резерви.

У декларацији се потврђује „неприхватљивост политичких уцена против руководства трећих земаља у циљу принудног спровођења таквих мера или утицаја на политички и економски курс држава“.

Русија и афричке земље су договориле и сарадњу у тражењу накнаде за причињену штету колонијализмом и захтевању повратка културних артефаката, стоји у завшној декларацији.

„Договорено је да стране допринесу завршетку процеса деколонизације Африке и да траже компензацију за економску и хуманитарну штету нанету афричким државама као резултат колонијалне политике, укључујуц́и реституцију културних артефаката однетих у процесу колонијалне пљачке“, наводи се у докоменту.

Обе стране су се такође сложиле да се супротставе свакој дискриминацији и нетрпељивости, укључујући „агресивни национализам, неонацизам и неофашизам, афрофобија, русофобију“.

„Наставља се дијалог између Министарстава одбране Русије и Африке о питањима практичне сарадње од заједничког интереса, укључујући заједничке вежбе и обуке, организовање научних дискусија и интеракцију између истраживачких центара“, наводи се у саопштењу.

Русија и афричке земље ће развијати сарадњу у области производње лекова, према Акционом плану Форума партнерства Русија-Африка за 2023-2026.

Русија и афричке земље намеравају да сарађују преко министарстава одбране, изводе вежбе и обуке, наводи се у акционом плану Форума за партнерство Русије и Африке за 2023-2026, објављеном на сајту Кремља.

Руска Федерација и афричке земље договориле су се да годишње одржавају Међународну парламентарну конференцију Русија-Африка.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг