Регион

ДРАМА НА ГРАНИЦИ СА ЦГ: Бака повела унука на море, а граничари их усред ноћи вратили за Србију! Мајци усред ноћи зазвонио телефон

Сезона летовања је у току, а како не би дошло до непријатности нарочито на прелазу граница саветујемо да пре поласка на пут најпре погледате која документа су неопходна за боравак у иностранству како за одрасле тако и за децу.

Наиме, редакцији Курира јавила се Тијана Нешовић из Куршумлије која каже да је њено дете ноћас имало непријатност јер су га са баком вратили са црногорске границе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Вече између петка и суботе око 22 сата син који има седам година је кренуо на летовање са баком, мојом мајком на море у Чањ. Данима је ишчекивао ово путовање, одбројавао сате и дане када ће стићи на море. Ја и супруг смо му извадили здравствено и путно осигурање, сагласност оба родитеља оверено код нотара. Спаковали смо извод и из матичне књиге и оверену здравствену књижицу. Нико нам није поменуо да нам је потребно још нешто – прича нам мајка и додаје:

– У глуво доба ноћи звони телефон, пресекао ме позив видно разочаране мајке која нам је саопштила да нису могли да пређу границу и да се комбијем враћају кући. Проблем је био јер дете није имало пасош.

Мајка каже и да се дете разочарало и намучило током пута надајући се да ће ујутру да угледа море и ужива са баком.

– На срећу мајка је успела да заустави комби и замолила је за превоз. Ја сам се забринула и веома уплашила када ми је у три ујутру зазвонио телефон, а плус сам и трудна те све то на мене утиче много више. Путовање је тачно било испланирано, плаћено преко агенције. Карте су пропале, али добра ствар је да смо се договорили са агенцијом да смештај померимо од 15. јула.

Заиста нисмо знали да је детету потребан и пасош, да јесмо извадили бисмо га и не би било проблема. Сад ћемо по хитном поступку то урадити. Знам да смо сами криви јер се нисмо обавестили, али желимо да упозоримо све родитеље да знају ово како не би имали исту непријатност.

Подсетимо, на сајту Министарства спољних послова Црне Горе се наводи да држављани Републике Србије могу улазити у Републику Црну Гору и у њој боравити до 90 дана са важећом путном исправом без визе.

– Од 1. јануара 2020. године малолетни држављани Републике Србије и Републике Црне Горе државну границу између Србије и Црне Горе могу да прелазе само уз важећи пасош или личну карту – пише на сајту.

Извор: Курир.рс