Србија

ЉУДИ, ШТА СЕ ОВО НАДВИЛО НАД СРБИЈОМ? Језив призор узнемирио грађане (ВИДЕО)

Фото: Инстаграм принтскрин

Најтоплији део лета 2023. године и вишедневни тропски талас у Србији јуче је касно поподне прекинут стравичним невременом, пљусковима, олујом, градом величине лоптице за пингпонг… Све је кренуло у више градова у Војводини, а у једном од њих, тачније над Зрењанином забележен је и тамни, застрашујући облак, који као да се у концентричним круговима спушта на град и прети да га усиса, прогута… Сцену као из апокалиптичних филмова америчке продукције грађани Зрењанина гледали су уживо у неверици и страху.

Шта је суперћелијски облак

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На друштвеним мрежама од синоћ деле се снимци из Зрењанина на коме се види тај застрашујући призор. Ради се о такозваном суперћелијском облаку.

Метеоролог Недељко Тодоровић објашњава за „Блиц“ да је реч о јаком грмљавинском облаку који је изузетно изражен и зато се и зове суперћелија. Наиме, грмљавинска ћелија је код њега велика у односу на мање када су интензитети пљуска, града и грмљавине мањи.

Дешава се у свим деловима света

– Суперћелија значи јака грмљавинска ћелија и облак. Присутан је свуда на земаљској кугли и то није ексклузива, само је у питању јак грмљавински облак и у неким регионима је мало јачи. Има га у и Африци сваки дан, јавља се и у Русији, Скандинавији, Америци – објашњава за „Блиц“ Недељко Тодоровић.

Како каже, јавља се и код нас, а лети је редовна појава.

Јуче их је било и до десет таквих

– Јуче их је било седам, осам или десет. Такав облак када се развије има животни век један сат, може да буде и пола сата и више до два сата. Али, када се развије, за 10-15 минута из ничега настане, након што му истекне животни век почиње да се распада и ниче други облак поред њега – објашњава Тодоровић.

Према речима овог метеоролог, када се један суперћелијски облак распадне, други никне и види се промењивост локације. Онај који ниче има своју путању.

Доносе увек непогоде, у Америци и торнада

– Креће се као сви други. Уједначено. Смер кретања им је прилично исти. И тамо где се нађу дају пљускове, град, непогоду. Типична летња непогода је у питању. У Америци су можда мало израженији зато што се у оквиру грмљавинских облака јављају и торнада. То је продужетак из грмљавинског облака који као труба или туба допире до земље и има јако вртложно окретање. У том случају је у питању изузетно јак грмљавински облак – објашњава нап чувени метеоролог.

Уочени прво у Словенији, развили се и у Војводини

Осим у Америци, јавља се и у скоро свим деловима Европе, али гледајући на годишњем нивоу, суперћелијски облаци су чешћа појава у западној и средњој Европи него код нас.

– Суперћелијски облаци нису ништа неуобичајено. Уочени су претходно још у Словенији, али мноштво кумулонимбуса – грмљавинских облака се кретало преко севера Хрватске, Славоније према Војводини. Појединачни облаци нису дошли из Словеније до нас, јер, као што сам рекао, имају животни век један сат. Крећу се, распадну и ничу нови. Читав систем тако функционише – каже Тодоровић.

Извор: Блиц